Po pošťákovi dorazil senátor. A četl dětem v Cejli

10.02.2014

Zajímavé zpestření čekalo na děti ze Základní a mateřské školy v obci Cejle na Jihlavsku. V pátek 7. února za nimi zavítal senátor Miloš Vystrčil a mladým čtenářům předčítal ze své oblíbené knihy Veselé pohádky a říkadla od Michaila Alexandroviče Bulatova.


Vystrčil se tak zapojil do známého projektu „Celé Česko čte dětem“ a navázal na prosincovou návštěvu Martina Kavana alias televizního pošťáka Ondry z pořadu Pošta pro tebe.

Vzbudit u dětí zájem o knihy, rozvíjet jejich potřebu číst a vychovat z nich čtenáře. To jsou ve zkratce hlavní cíle projektu, který již osmým rokem úspěšně funguje v České republice. Jejich účinnost v praxi si tentokrát vyzkoušel i Vystrčil, původně učitel fyziky a matematiky.

„Potěšilo mě, že většina dětí vybranou pohádku Selský syn Ivan a saň poslouchala se zájmem. Je vidět, že klasická četba pohádek je přes všechny vymoženosti moderní doby pořád pro děti přitažlivá,“ uvedl k návštěvě senátor Vystrčil.

Ten se nevyhnul ani zvídavým otázkám ze strany malých dětských posluchačů. „Byl jsem překvapen otázkami dětí na nejoblíbenější jídlo nebo počet zvířat, které jsme měli nebo máme doma. Přinutily mě zavzpomínat a vrátit se do doby svého dětství,“ komentoval s úsměvem dotazy dětí Miloš Vystrčil. 

Neziskovou organizaci „Celé Česko čte dětem“ založila v roce 2006 Eva Katrušáková. Tato osvětová a mediální kampaň se zaměřuje na podporu čtenářské gramotnosti dětí a mládeže, ale také na propagaci hodnotné literatury a budování pevných vazeb v rodině prostřednictvím společného čtení. Organizace rovněž podporuje čtení ve školkách a školách, protože pravidelné čtení je způsob, jak vzbudit u dětí a mládeže zájem o knihy, rozvíjet jejich potřebu číst, vychovávat z nich čtenáře.

V České republice projekt podpořila celá řada osobností ze světa kultury, umění, sportu a dalších odvětví, například Zdeněk Svěrák, Dagmar Havlová, Jaromír Nohavica, Michal Viewegh, Richard Krajčo, Kateřina Neumannová, Dominik Hašek, Jan Hřebejk a řada dalších.

Přílohy