Poděkování voličům na Vysočině

28.10.2013

Je možná i trochu symbolické, že dva dny po ukončení voleb a zároveň zrovna v den 95. výročí vzniku samostatného Československa cítím chuť i povinnost se alespoň stručně k proběhlým volbám do Poslanecké sněmovny PČR vyjádřit.


Možná to některé vzhledem k nelichotivému výsledku ODS překvapí, ale budu především děkovat.

Za prvé chci poděkovat všem, kteří přišli k volbám. Ve volební účasti jsme byli na Vysočině se svojí 63% účastí za Prahou druzí nejlepší v České republice, o 4 % lepší než je celostátní průměr.

Za druhé chci poděkovat voličům za lekci, které se nám politikům dostalo.

Voliči s přehledem a bez problémů odhalili prázdnotu skrytou pod názvy jako jsou například „Hlavu vzhůru“ nebo „Strana práv občanů – Zemanovci“.

Voliči rovněž tak kriticky ohodnotili neutěšenou kondici ODS, s tím, že nám zároveň ještě dali šanci. K TOP 09 byli mírnější, ale ne o mnoho.

Voliči také a dle mého názoru po zásluze ocenili trpělivou práci KDU – ČSL.

Co se týká nových politických subjektů, možná i z důvodu velké rozpačitosti z těch tradičních někteří noví s novými jmény a někdy staronovými nápady opět dostali šanci s tím, že na Vysočině byli voliči oproti průměru v České republice přece jen zejména v případě ANO trochu rezervovanější.

A konečně zatímco socialisté na Vysočině oproti minulým parlamentním volbám jenom opravdu velmi mírně poklesli, komunisté o více než 3 % posílili.

Úplně na závěr si i proto dovolím malou úvahu. I z výsledku na Vysočině je zřejmé, že přestože lidé nemají a ani nemohou mít čas politiku dlouhodobě a podrobně sledovat, často v podstatě intuitivně správně vycítí, jak zejména zavedené politické strany fungují a pracují, a podle toho je svými hlasy odměňují. Poněkud komplikovanější to bývá u nových politických subjektů, kde žádná historická zkušenost neexistuje a voliči se potom řídí zejména podle předkládaných slibů a případně popularity osobností, které stranu reprezentují.

Dle mého názoru je však možné říci, že čím hůře fungují zavedené a tradiční demokratické strany, tím větší šanci mají nové ještě nevyzkoušené politické subjekty a samozřejmě také komunisté.

Z tohoto pohledu nejsou výsledky předčasných voleb žádným překvapením, dokonce si dovolím v nadsázce napsat, že voliči snad museli intuitivně tušit, že se vrcholoví představitelé ČSSD ihned po volbách málem do krve pohádají, a proto jim dopředu dali mnohem méně hlasů než jsem například já očekával.

Zkrátka a dobře, kam se na voliče a jejich intuici hrabeme. Pro úspěch v příštích volbách tedy zbývá jediné, začít i v politice normálně pracovat a chovat se jinak.

Přílohy