Postřehy z Ameriky - Den třetí

26.09.2011

Páteční ráno bylo zase o trochu lepší. Počasí tady ve Washingtonu je pořád velmi teplé a vlhké. Možná i proto jsem si byli s kolegou senátorem Petrem Víchou i zaběhat. Příjemné počasí a zeleň všude kolem k tomu přímo vybízí.


Pátek 23. 9. 2011

Neexistuje žádná špatná energie

Páteční ráno bylo zase o trochu lepší. Počasí tady ve Washingtonu je pořád velmi teplé a vlhké. Možná i proto jsem si byli s kolegou senátorem Petrem Víchou i zaběhat. Příjemné počasí a zeleň všude kolem k tomu přímo vybízí. Jak jsem se dozvěděl, je prý Washington třetí nejzelenější město USA.

Musím přiznat, že mě přesto znovu překvapilo jak mnoho lidí ve Washingtonu ráno již okolo sedmé hodiny pro své zdraví běhá a zároveň jsem si znovu uvědomil, jak mnoho lidí ve Washingtonu nedělá pro své zdraví pravděpodobně vůbec nic. Stravování je zde většinově skutečně veskrze nezdravé a na postavách, které během dne potkáváte, je to velmi často jasně patrné.

Naše ranní setkání se členy organizace Atlantic Council bylo velmi zajímavě. Věty jako „neexistuje žádná špatná energie.“, Největší problém naší planety je chudoba.“ Nebo „Energetická řešení nesmí podvazovat ekonomickou aktivitu.“ apod. zněly vyzývavě a možná byly i pro některé z nás novou zkušeností. Obecně snad mohu říci, že bylo zřejmé, že USA mají velmi dobrý přehled o vývoji energetiky v Evropě a že jsou zde i velmi dobře známy postoje České republiky.

Američané mají zájem spolupracovat na zvyšování bezpečnosti jaderné energetiky

Klíčové jednání naší delegace se uskutečnilo odpoledne na federálním Ministerstvu energetiky USA ve Washingtonu. První náměstek USA pro energetiku D. Poneman v rámci diskuse s naší senátní delegací reagoval velmi pozitivně na návrhy české strany se společně zabývat dalším zvyšováním energetické bezpečnosti. Vedoucí naší delegace místopředsedkyně senátu Alena Gajdůšková nabídla panu náměstkovi D. Polemanovi představení programu energetické spolupráce mezi Českou republikou a USA na půdě Senátu.

Existuje reálná šance, že již v úterý 27. 9. budou u nás v Česku představeny některé body spolupráce v oblasti energetiky mezi Českou republikou a USA.

Za naprosto zásadní je přitom považována spolupráce v oblasti zvyšování energetické bezpečnosti s důrazem na jadernou energetiku.

Krajané hrají významnou roli

Nezmínit se o společném setkání a obědě s krajany by bylo opravdu velkou chybou. Musím přiznat, že jsem byl sám překvapen, jak velké autoritě a důvěře se v USA těší spolek „American Friends of the Czech Republic“. Naše setkání s viceprezidentem tohoto spolku Phillipem Kasíkem a prezidentem nadace Robertem Doubkem (jeho rodiče pochází od Pacova) bylo velmi příjemné a inspirativní. Položení kytice u sochy Tomáše Garigue Masaryka bylo symbolické a spojené s pocitem hrdosti.

Je asi správné upozornit, že odhalení sochy amerického prezidenta Wilsona na nově rekonstruovaném Wilsonově nádraží v Praze na začátku října se uskuteční právě díky iniciativě a finanční pomoci našich v Americe žijících krajanů. Osobně jsem přesvědčen, že právě do podpory spolupráce s našimi krajany v USA bychom měli v budoucnu více investovat.

Přílohy