Premiér: "Bez Dukovan nebude ani Temelín"

17.01.2012

Na společné pondělní schůzce (16. 1. 2012) premiéra Petra Nečase se senátory Vítězslavem Jonášem a Milošem Vystrčilem se nemluvilo o ničem jiném než energetice.


„Pan premiér nás během našeho rozhovoru několikrát velmi důrazně upozornil na nezpochybnitelnost dostavby jaderné elektrárny Temelín, zároveň však vyjádřil plnou podporu pokračování dalšího provozu elektrárny Dukovany včetně budoucí výstavby dalšího bloku. Za důležitý považuji i osobní slib pana premiéra, že navštíví elektrárnu Dukovany a Třebíčsko a na setkáních se zástupci z regionu bude svoji podporu Dukovanům garantovat,“ okomentoval průběh rozhovoru senátor Jonáš.

„Naše výměna názorů s panem premiérem byla velmi otevřená a osobně jsem cítil, že premiér našemu tlaku na garance zajištění dalšího provozu a budoucí stavby bloku v Dukovanech rozumí a že s ním souhlasí,“ doplnil komentář Vítězslava Jonáše Miloš Vystrčil.

Energetická situace České republiky a její budoucí řešení se Třebíčska i celého Kraje Vysočina bytostně dotýká. Je všeobecně známé, že senátor Jonáš se dlouhodobě budoucností elektrárny Dukovany ve spolupráci se sdružením obcí  Energoregion 2020, městem Třebíč, Okresní hospodářskou komorou, Západomoravskou vysokou školou a dalšími organizacemi a subjekty zabývá. Klíčová role dalšího fungování elektrárny Dukovany byla potvrzena i v souladu s vládním záměrem výstavby dvou bloků v Temelíně, neboť je zásadní v souvislosti se zajištěním financování jejich výstavby.

„Zajištění maximální vládní podpory v souvislosti s prodloužením fungování elektrárny Dukovany minimálně do roku 2025 nám samozřejmě nestačí. Mým cílem zůstává, a budu na tom nadále pracovat, zajistit i maximální garance pro výstavbu nového dukovanského bloku a také zpracování krizového scénáře pro případ nezajištění potřebného prodloužení pro stávající bloky. Jedině výstavba nového bloku nám na Dukovansku a Třebíčsku zajistí dlouhodobou šanci na další rozvoj a prosperitu,“ uzavřel výsledky jednání s premiérem Vítězslav Jonáš.

Přílohy