Dohoda ČR Slovensko - uznávání dokladů

18.06.2014

Praha, 22. schůze Senát


Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou a Slovenskou republikou o vzájemném uznávání rovnocennosti dokladů o vzdělání vydávaných v České republice a ve Slovenské republice, podepsaná v Praze dne 28. listopadu 2013 (Tisk č. 241)

čas 10:05:18 - 10:07:44:

Vážený pane předsedo, vážený pane ministře, vážené kolegyně, kolegové, snažil jsem se prokousat všemi materiály, které máme k dispozici. Jednak z oficiálních jednání Poslanecké sněmovny, z vyjádření pana ministra. I z toho, co jsme potom dostali např. od Rady vysokých škol nebo České konference rektorů. Situace mi připadá značně nepřehledná.

Jsou tam minimálně tři věci, ve kterých s úplně neorientuji. První spočívá v tom, že mi po vyjádřeních a jejich prostudování není jasné, zda profesoři a docenti slovenských vysokých škol budou moci na úrovni profesorů a docentů, to je důležité; na úrovni profesorů a docentů vysokých škol vykonávat vlastně stejnou práci, zastávat stejné pozice a pokračovat v projektech, které byly započaty; a zejména v budoucnu, jak to bude z hlediska realizace dalších projektů, které se opírají o některé profesory a docenty ze slovenských vysokých škol, protože my je tady vůbec v těchto oborech nemáme.

Tady mi situace není jasná, protože vyjádření jsou rozporuplná.

Druhá věc, která mi není jasná, zda došlo nebo nedošlo k porušení zákona díky tomu, že nebyla projednáno s reprezentací vysokých škol smlouva. V zákonu je napsáno, že by se tak mělo stát. Je jedno, čí je to vina. Ale opět i pan ministr připustil, že k tomu neprojednání dojít mohlo.

Třetí věc, která mi není jasná, zda je nebo není postavení docentů a profesorů Slovenské republiky stejné jako postavení docentů, myslím v České republice, např. z Německa nebo z Polska. Tam to také jasné není. Myslím, že by se to mělo vyjasnit.

Na základě těchto věcí si dovoluji podat návrh na odročení projednávání tohoto bodu do doby, než dojde k jednání pana ministra s Radou vysokých škol a s konferencí rektorů a do doby, než my dostaneme závěry z tohoto jednání a budeme je mít jako podklad pro naše rozhodování. Čili navrhuji odročení s lhůtou, kterou jsem určil – s termínem projednání a doručení výsledků tohoto projednání senátorům Parlamentu ČR. Děkuji.

čas 10:07:57 - 10:08:27:

No, jestli tady budeme léta anebo ne, záleží na panu ministrovi školství. Říkáte správně, že mě žádáte, abych plnil nějakou praxi. Na druhé straně v jednacím řádu Senátu není napsáno, že já musím říci termín, musím určit lhůtu. Zeptám se pana ministra, jestli mi třeba napoví, dokdy si to troufá splnit, a já to tady potom rád na mikrofon řeknu... Pan ministr kývá, a žádný termín nenavrhuje...

Takže trvám na svém návrhu, aby to bylo do doby, dokud to ke stanovisku nedostaneme. Děkuji za pozornost.

čas 10:08:31 - 10:09:11:

Navrhuji, aby bylo jednání tohoto bodu odročeno do doby, než proběhne jednání pana ministra s Radou vysokých škol a Českou konferencí rektorů. A než my dostaneme výstup z tohoto jednání, který budeme moci použít jako podklad pro naše rozhodnutí.

čas 10:19:57 - 10:20:57:

Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, kolegyně a kolegové. Děkuji panu ministrovi za to, že – prostřednictvím pane předsedajícího – vystoupil ještě v rozpravě a tím mi umožnil reagovat. Já tady chci říct jenom jednu věc. Řekl jsem v úvodu, že situace je nepřehledná a že v podstatě nevím, jestli sám jsem tady takový, ale že mi úplně není jasné, kdo má pravdu a na kterou stranu se má člověk víc postavit. Já neříkám dneska, že slovenští profesoři a docenti nebudou moci některé funkce vykonávat a jiné ano, protože v tom nemám úplně jasno. Ale co považuji za nešťastné je, abychom tady ratifikovali smlouvu v okamžiku, kdy nedošlo k jednáním, o kterých tady pan ministr mluvil. Pokud řekl, že je připraven k těmto jednáním, tak si myslím, že návrh na odročení je správné řešení. Děkuji za pozornost.

čas 10:25:01 - 10:25:11:

Protože to doporučuje jak zpravodaj, tak pan ministr, tak já svůj návrh na odročení stahuji a připojuji se k návrhu, abychom to odročili do 30. září.

Přílohy