Insolvenční zákon

19.01.2017

Praha, 4. schůze Senátu


Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon), ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony (Tisk č. 30)

Audiozáznam vystoupení

Videozáznam vystoupení

Kontext vystoupení

čas 17:25:23 - 17:27:40:

Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, vážené kolegyně a kolegové. Pokud teď dobře rozumím, nejsem si jistý, že řešení, které tady navrhoval jak pan ministr, tak pan senátor Horník nebo paní senátorka Hubáčková, je to nejlepší. Mně se skoro zdá, že nejlepším řešením je tento zákon zamítnout, protože pokud pan senátor Horník navrhuje, aby se účinnost zákona v té podobě, jak ho tady dnes projednáváme, nebo po přijetí předložených pozměňovacích návrhů, posunula od 1. ledna 2018, a zároveň pokud je pravda, že chce pan ministr připravit nějakou novelu zákona, která nabude účinnosti od 1. 1. 2018, tak nerozumím tomu, proč bychom teď měli vůbec něco přijímat, protože všechno to, co dneska je tak nějak podivně připraveno, může znovu s respektováním různých pozměňovacích návrhů, o kterých nevím, jaký k nim má pan ministr teď vztah, připravit to tak, aby to dostal, jak se tady píše v jednom pozměňovacím návrhu do další novely, zásadní novely insolvenčního zákona. Mohli bychom tedy o tom všem hlasovat tak, že to bude prodiskutováno včetně navrhovatelů a nebudeme se tím teď tady zabývat, protože když jsou tyto pozměňovací návrhy podány aniž byly projednány ve výborech, tak si myslím, že pro některé z nás je těžké se v tom zorientovat.

Čili ještě jednou. Pro mě z toho v tuto chvíli plyne, že pokud se ukazuje, že zejména někteří senátoři mají pochybnosti o tom, že tak, jak je tento zákon předložen si zaslouží nějaká vylepšení, a jedním z těchto vylepšení je, aby byl účinný od 1. 1. 2018, zároveň, pokud je pravda, že pan ministr připravuje novelu, která by také měla být účinná od 1. 1. 2018, tak to dneska nechme být, zamítněme tento návrh zákona a počkejme si na novou novelu, kde budou zohledněny názory našich kolegů. Děkuji za pozornost.