Konvergenční program 2014

18.06.2014

Praha, 22. schůze Senát


Konvergenční program České republiky aktualizace duben 2014 (Tisk č. 274)

čas 14:54:49 - 14:57:52:

Vážená paní předsedající, vážený pane místopředsedo vlády, co se týká konvergenčního programu, já bych tam si dovolil pouze jeden dotaz.

V rámci studia konvergenčního programu jsem narazil i na kapitolu – udržitelnost veřejných financí, která má podkapitolu – penzijní reforma, kde je jednak sumarizovaný současný stav, kdy se počítá se zrušením 2. pilíře, ale to, co jsem tam nenašel, je, jakým způsobem a zda vůbec vláda počítá s nějakou jinou penzijní reformou, neboť jediná věc, která mi vyšla z četby konvergenčního programu, že se počítá s tím, že si lidé budou spořit na důchod sami. Vzhledem k tomu, že populace stárne a vzhledem k tomu, že ten průběžný první pilíř postupně nestačí financovat současné důchody, tak se mi zdá tento přístup k řešení osudů důchodců takový nepříliš odpovědný, takže to je můj první dotaz. Jakým způsobem počítá konvergenční program s řešením vyplácení důchodů a zda se počítá s nějakou penzijní reformou v nějaké jiné podobě.

Druhý můj dotaz směřuje potom k tomu, co vláda už ohlásila, a to je ke zrušení 2. pilíře. My jsme tady i ze stran vládní koalice někteří měli dokonce významné debaty, a ne úplně vždycky shodné, s panem bývalým ministrem financí Miroslavem Kalouskem o tom, zda je v rámci zavedené 2. pilíře nutné zvyšovat DPH. Byli jsme ujišťováni, že právě to zvyšování DPH je nutné pro to, že v rámci 2. pilíře jsou 3% body vytahováni u těch, kteří se k němu přihlásí z 1. průběžného pilíře a aby nedošlo k výpadku ve vyplácení důchodů, tak proto je potřeba tento výpadek nahradit zvýšením DPH. Pan ministr Kalousek, pokud si dobře vzpomínám, tenkrát mluvil asi o necelých 10 miliardách korun, které tímto způsobem bude potřeba do 1. pilíře díky zavedení 2. pilíře dosypat. Pokud tato vláda nyní počítá s tím, že 2. pilíř bude zrušen, tak jsem se chtěl zeptat, zda také zároveň počítá s tím, že bude sníženo DPH, protože to zvyšování DPH u mnohých z nás, a můj případ to například byl, bylo právě způsobeno tím, že jsme považovali za nutné, aby výplaty důchodů byly zabezpečeny. Takže pokud dneska to riziko výpadku 1. pilíře z důvodu zavedení 2. pilíře padá, tak jsem se chtěl zeptat, zda počítá tato vláda s tím, že by případně DPH snížila.

čas 15:04:57 - 15:07:33:

Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, já se omlouvám, vážené kolegyně, kolegové, že vystupuji podruhé, ale vzhledem k tomu, co tady říkal pan kolega Škromach, tak si dovolím říct k tomu několik věcí.

První, já jsem se tady podle mého názoru docela zdvořile otázal na 2 věci. První, jestli konvergenční program nějak počítá s tím, jak se vypořádáme s tím, že první pilíř, průběžný pilíř, ze kterého jsou financovány důchody, nebude nadále v deficitu, a jakým způsobem, když přibývá těch, co mají na důchod nárok, ho budeme příp. nějak doplňovat.

Druhá věc, kterou jsem řekl a sám jsem ji trochu naznačil, že jsem nikdy nebyl žádný velký příznivec 2. pilíře a možná, že některé kolegyně a kolegové si na to vzpomenou, že pokud nyní se počítá s tím, že se bude rušit, tak se tady přímo nabízí otázka, jestli zároveň by nemohla být snížena DPH, protože jeden z důvodů, proč si myslím, že aspoň někteří z nás pro zvýšení DPH hlasovali, bylo právě to, aby nebyl 1. pilíř důchodový, ten průběžný, ještě ve větším propadu.

To je zopakování těch otázek. Nevím, jestli to bylo nezdvořilé nebo jestli jsem někoho k něčemu vyzýval, já jsem se pouze zdvořile tázal.

Nyní k tomu, co tady říkal pan kolega Škromach. Předpokládám, že není ekonomickým expertem této vlády a já jsem definitivně snad pochopil, proč si ho pan premiér do vlády nevybral. Protože tady začít rozhlašovat, že zároveň zvýšením DPH ti nejchudší byli okradeni a přitom říkat, že DPH není potřeba snižovat, je bezvadný protimluv, který nemá žádnou logiku a skoro si myslím, že kdyby to tady nezaznělo, tak to nemá ani smysl komentovat. Já jsem si vždycky myslel, že pokud tedy je potřeba zdanit bohaté více než chudé, tak se to dělá formou nějakého progresivního zdanění, např. v případě přímých daní, pokud samozřejmě je to myšleno tak, že se nejvíce bohatí okradou tím způsobem, že se zvýší snížená sazba DPH, tak to je pro mě novinka, které věřím, že se nikdo ve vládě držet nebude.

To je můj komentář k tomu řevu, který tady zazněl. Já doufám, že ho bude ubývat.

Děkuji za pozornost.

čas 15:17:29 - 15:19:56:

Vážená paní předsedající, vážený pane místopředsedo vlády, jenom velmi stručně k vystoupení mé kolegyně, paní místopředsedkyně Gajdůškové. Já tomu nerozumím. Já jsem si myslel, že nová vláda, která přišla po té Nečasově vládě, je tady proto, aby chyby té vlády napravila. A teď se najednou dozvídám, že se nic napravovat nebude. Zavedení 2. pilíře bylo špatně, dobře, ten se zruší. Zvýšení DPH bylo špatně, bylo to špatně, ale nechá se to. Tak buď je tady ta nová vláda proto, aby ty věci napravovala, nebo je tady proto, aby ty věci napravovala jen ty, které se jí hodí, anebo je tady proto, že to chce napravit všechno. Takový ten farizejský přístup, že si budu jenom vybírat, k ničemu dobrému nevede.

Druhá věc, pokud se bavíme o důchodech, tak já nevycházím z úžasu. V současné době plus minus to vypadá tak, že jednoho seniora, jednoho pobíratele důchodu, na toho připadají zhruba 2 ekonomicky aktivní lidé. V roce 2050 to bude, že na jednoho seniora bude připadat 1 ekonomicky aktivní. Tam jsou jen 2 možnosti. Buď ten ekonomicky aktivní bude 2x tak produktivní a vyrobí toho tolik, že ta nadhodnota bude tak velká, že uživí toho jednoho seniora, nebo s tím prostě něco jiného budeme dělat.

A moje otázka zněla, zda v tomto konvergenčním programu se něco takového plánuje? Pokud řekneme, že zatím ne, že ještě je dost času, tak je to také odpověď, a já si dovedu představit, že ta odpověď zazní. Ty věci, které tady zaznívají jako odpovědi, mi připadají jako neférové a neseriózní zejména pokud to porovnávám s těmi sliby, se kterými tato vláda, zejména ČSSD, do této vlády vstupovala.

Proto musím zareagovat potřetí.

Děkuji za pozornost.

čas 15:33:43 - 15:36:40:

Vážené kolegyně, vážení kolegové, omlouvám se za tolik výstupů, my jsme si to dnes s paní kolegyní Filipiovou tam rozdělili. Já jenom znovu zdůrazním, prosím vás, já jsem položil pouze 2 otázky. První se týkala, jestli něco vláda plánuje v rámci konvergenčního programu s důchodovou reformou. Druhá byla, jestli náhodou chce zohlednit to, že se řeší 2. pilíř třeba tím, že by snížila DPH. To je otázka, zatím pan ministr financí neodpověděl. Odpověděla mi už spousta sociálních demokratů, co jsem zač a co všechno vyžaduji a neoprávněně atd. Já jsem se jenom zeptal, já jsem nikomu neříkal, co má dělat.

A teď k těm věcem, které tady zazněly, a já na ně musím reagovat. Agenturní zaměstnanci, tady si myslím, že jsme na jedné lodi a dokonce jsme se na tom v Senátu shodli a schválili jsme změnu zákoníku práce. Dokonce jsem byl předkladatelem toho senátního návrhu, který zjednodušil řetězení smluv v případě souhlasu odborových organizací a tím pádem trošku snížil libozvučnost nebo atraktivitu objednávání agenturních zaměstnanců.

Co se týká – Češi nespoří. Málokterý národ spoří tolik, jako Češi. Já jsem si mezi tím, co tady ostatní něco říkali, našel jenom takové základní údaje. Prosím vás, 3 domácnosti uživí ze svých úspor v Lucembursku 65 % rodin, v Rakousku a Turecku 64 % rodin, v Nizozemí, Velké Británii, České republice a Španělsku 61 % rodin. Jsme vlastně ve třetí skupině zemí, to znamená, u nás se spoří a lidé mají naspořeno 1,8 bilionu korun v tuto chvíli. Neříkejte, že to je jinak, když to není žádná pravda. Za námi je Německo, Polsko, Belgie, za námi je průměr EU. Já neříkám, že se všichni mají dobře, ale neříkejme, že jsme horší, než to ve skutečnosti je. Nikomu a ničemu to nepomůže.

A poslední věc, samozřejmě, jestli roste HDP nebo neroste HDP, je důležité. Ale není to jediné kritérium, ani tak v rodině to nefunguje, které by říkalo, jak na tom ta země je. Míra chudoby, nezaměstnanost a další, jsou kritéria minimálně stejně důležitá. To, že se při posuzování toho, jak se máme, soustřeďujeme zejména na spotřebu, je, bych řekl, spíše chybou Evropy, než její předností a já si myslím, že v okamžiku, kdy v ČR opravdu máme jednu z nejnižších mír chudoby, my máme jednu z nejnižších nezaměstnaností, bychom tady neměli říkat, jak je to všechno špatné.

Přílohy