Návrh směrnice Rady, kterou se mění směrnice 2009/71/EURATOM

29.01.2014

Praha, 18. schůze Senátu


Návrh směrnice Rady, kterou se mění směrnice 2009/71/EURATOM, kterou se stanoví rámec Společenství pro jadernou bezpečnost jaderných zařízení (Tisk EU č. N 098/09)

čas 10:32:05 - 10:33:23:

Vážený pane předsedo vlády, vážený pane předsedající, dámy a pánové, jenom velmi stručně k tomuto materiálu dvě poznámky.

První. Z mých zkušeností bývalého hejtmana Vysočiny a tím pádem i člověka, kdy na území Vysočiny je Jaderná elektrárna Dukovany, mám pocit, že tato směrnice se minimálně v některých částech vlamuje do otevřených dveří a ty věci, které už dávno fungují a jsou možná i lépe propracovány, potom navrhuje a přidává k nim další, které naopak, jak o tom mluvil například pan premiér, realizaci a hlídání bezpečnosti jaderných elektráren paradoxně ztěžují.

To je moje první poznámka.

A druhá. Protože jsem návrh směrnice konzultoval s předsedou sdružení Energetické Třebíčsko, s vaším bývalým kolegou Vítězslavem Jonášem, dovoluji si zde říci, že s názorem vlády a návrhem usnesení Energetické Třebíčsko souhlasím, což jsou obce Dukovany, Rouchovany a Třebíč, to znamená přesně ty, jichž se právě bezpečnost jaderné elektrárny nejvíce týká. Děkuji za pozornost.

Přílohy