Stykový zákon

03.03.2016

Praha, 19. schůze Senátu


Návrh senátního návrhu zákona Stálé komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury, o zásadách jednání a styku Poslanecké sněmovny a Senátu mezi sebou a navenek (stykový zákon) (Tisk č. 165)

čas 14:36:20 - 14:36:52:

Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové. Vzhledem k vystoupení svých předřečníků mám roli velmi ulehčenou. Náš výbor s minimální rozpravou doporučil Senátu PČR schválit projednávaný návrh senátního zákona, určil mě zpravodajem a pověřil mě, abych předložil toto usnesení předsedovi Senátu. Nějaké další věci si potom dovolím v rozpravě.

Děkuji vám.

čas 14:37:05 - 14:39:03:

Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Já tady jednu věc řeknu, byť nechci zdržovat, protože tady sice byla zmíněna paní předkladatelkou, nebo zástupkyní předkladatele, ale až zbytečně stroze, protože já to považuji za velmi významný počin. Teď nevím, já jsem si nevzal ten zákon s sebou, myslím, že to je, teď nevím, který paragraf, který hovoří o tom... (Jeden ze senátorů poradí Miloši Vystrčilovi.) § 6, je to § 6, ve kterém, pokud bude ten zákon schválen, dojde podle mě k naprosto průlomové záležitosti – a teď pozor – z hlediska transparentnosti přijímaných zákonných norem. Transparentnosti! Přestože si toho většina těch organizací, které se o tyto věci zajímají, vůbec nevšimla, a to je, že my konečně, pokud ten zákon bude schválen, budeme dostávat z Poslanecké sněmovny a nazpátek Poslanecká sněmovna od nás, pokud dojde k přijetí pozměňovacích návrhů, text toho zákona s vyznačením změn, které byly provedeny právě díky přijetí pozměňovacího návrhu, což pro ty z vás, a to jsme vlastně asi všichni, kteří ty zákony studují, obrovská úleva z hlediska pátrání po tom, co a jak se změnilo. Naprosto významným způsobem to zvýší přehlednost studia těchto zákonů v případě, že jsou v Poslanecké sněmovně, a to se děje velmi často. Např. jsou přijímány komplexní pozměňovací návrhy či desítky, nebo někdy – stovka to taky myslím někdy byla – různých pozměňovacích návrhů v případě komplikovaných právních norem.

Takže já za to chci předkladatelům tohoto stykového zákona poděkovat a vyjádřit víru, že všichni děláme všechno pro to, abychom ho schválili nejen dnes tady, ale aby prošel i v Poslanecké sněmovně. Děkuji za pozornost.

Přílohy