Volba kandidáta ke jmenování do funkce předsedy Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí

14.12.2016

Praha, 3. schůze Senátu


(Tisk č. 18)

Audiozáznam vystoupení

Videozáznam vystoupení

Kontext vystoupení

čas 11:44:37 - 11:46:06:

Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, kolegové. Na jednu stranu s paní kolegyní senátorkou Wagnerovou souhlasím. Také jsem si myslel, že ten materiál, který je podkladem pro dnešní jednání a případně volbu předsedy úřadu, bude rozsáhlejší. Moc nerozumím tomu, proč tomu tak není. Protože v ostatních případech – např. případy volby ústavních soudců – tomu tak vždycky bylo. Na druhé straně k těm ostatním věcem, prostřednictvím pana předsedajícího, paní senátorko, ono platí – řekni teplo kolikrát chceš, teplo bude až oheň rozděláš. To znamená, pokud na některých klubech byli kandidáti, tak to bylo proto, že ty kluby je obeslaly a pozvaly. Jak jsem je poznal, tak si myslím, že kdybyste je pozvala i vy, tak by také přišli a věnovali by se i vám individuálně, tak jsem aspoň vnímal já - ten jejich zájem, bez rozdílu všech tří, ale je to nepříliš logické. Jenom, abychom si řekli, že možnost tady byla a měl ji každý senátor. Přesto, protože zřejmě někteří z vás si ty životopisy – a jsou docela zajímavé – kandidátů nepřečetli, a je zajímavé si přečíst nejen, co tam je, ale všimnout si i toho, co tam v těch v životopisech není.

Tak si myslím, že návrh paní senátorky Wagnerové není úplně od věci. Děkuji.

Audiozáznam vystoupení

Videozáznam vystoupení

Kontext vystoupení

čas 11:56:59 - 11:57:52:

Vážený pane předsedající, omlouvám se panu Radku Martínkovi. Jenom velmi stručně, k tomu dvě věci.

První je, že k tomu, abychom odložili to dnešní hlasování, vedlo dle mého názoru i vystoupení právě Radko Martínka, který říká, že tady jsou i věci, které nejsou u některých kandidátů zcela jasné a tudíž by se dali vyjasnit, pokud by se ta volba odložila.

A druhá. Samozřejmě dávám za pravdu předsedovi volební komise panu senátorovi Jeništovi s tím, že jsme mohli být aktivní, aktivní jsme nakonec byli, s těmi kandidáty jsme mluvili. Na druhé straně, pokud se tak nestalo, tak to není dobře a máme možnost to napravit, to říkám, že klub ODS podpoří návrh paní senátorky Wagnerové na to, aby se hlasovalo později, aby ta volba byla odložena.