Výroční zpráva NKÚ 2013

23.07.2014

Praha, 23. schůze Senát


Výroční zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu za rok 2013 (Tisk č. 269)

čas 18:24:55 - 18:26:48:

Vážená paní předsedající, vážená paní viceprezidentko, kolegyně a kolegové, já jenom velmi stručně několik věcí v návaznosti na zprávu paní viceprezidentky.

První je, že jste si asi všimli toho, že Nejvyšší kontrolní úřad uskutečnil celkem 41 kontrolních akcí. Vím, že kontrolní akce je něco jiného než samotná kontrola jednoho subjektu, ale pokud by se stalo to, o co usiluje řekněme část našich kolegů a Nejvyšší kontrolní úřad by začal kontrolovat např. i municipality, tak by to potom znamenalo, že by se na jedno město nebo obec dostalo jednou za 152 roků!

To je první věc, kterou vám chci sdělit.

Druhá je, že pokud jste dobře poslouchali paní viceprezidentku a když ona říkala, kde vlastně došlo k největším pochybením, a mluvila zejména o evropských penězích, případně o dalších kontrolách, tak to byly vždy případy, ve kterých se vyskytovaly státní dotace. Jinými slovy, pokud by se takový případ investování nebo využití evropských peněz týkal obce, tak NKÚ už v tomto okamžiku tam klidně mohl jít a klidně mohl kontrolovat a nic by mu v tom nebránilo.

Dovolím si v tomto okamžiku jenom na tyto věci upozornit.

A na konec si dovolím dotázat paní viceprezidentky, zda by tady dokázala ze své pozice odhadnout, co by znamenalo pro NKÚ z hlediska jeho organizačního zajištění, případně personálního zabezpečení, pokud by se řekněme objem práce několikanásobně zvětšil.

Přílohy