Výroční zpráva ÚOHS za rok 2014

23.09.2015

Výroční zpráva Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže za rok 2014 (Tisk č. 104)

Vážený paní předsedající, vážené kolegyně, kolegové, já spíše mám takový dodatečný dotaz k té zprávě Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, která se týká veřejných zakázek. Rozdělil bych tu otázku na dvě části. První je, jestli lze na základě spolupráce Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže s ministerstvem pro místní rozvoj nějak ze strany úřadu říci, jak vidí do budoucna otázku veřejných zakázek z hlediska počtu podávání podnětů právě k ÚOHS a rychlosti řešení těchto podnětů, protože to je věc, která poměrně významně zdržuje velké množství investorů. Sám zpravodaj nebo předkladatel zprávy říkal, že ve spoustě případů se jedná pouze o obstrukce, jinými slovy, jestli se počítá s tím, že nějakým způsobem by se v rámci zákona zadávání veřejných zakázek, zda třeba úřad nepodával nějaký takovýto návrh, nepřemýšlí o tom, že by se těmto obstrukcím snažil nějak zabránit.

Druhá moje otázka zní, já jsem to z té zprávy nevyčetl, možná jsem nebyl dostatečně pozorný, a to je, že díky tomu, že Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže posuzuje některé veřejné zakázky, a třeba to někdy trvá i delší dobu, než je ta doba průměrná, tak spousta zakázek není realizovaná. Tak jestli je možné říci, jaký je celkový objem zakázek, které díky tomu, že leží u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže nejsou realizovány. Jaký je ten celkový objem těch všech zakázek, které by mohly být realizovány, ale nejsou, protože vy je ještě prošetřujete a teprve budete rozhodovat o tom, zda byly vyřízeny v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek, nebo zda je třeba budete vracet apod.

Děkuji.

Přílohy