Výroční zpráva ÚOOÚ za rok 2017

15.08.2018

Výroční zpráva Úřadu pro ochranu osobních údajů za rok 2017 (Tisk č. 262)

Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno!

Audiozáznam vystoupení

Videozáznam vystoupení

Kontext vystoupení

Vážená paní předsedající, vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně a kolegové. Ve svém vystoupení trošku navážu na úvodní část vystoupení paní předsedkyně Janů, kde hovořila o tom, jakým způsobem je u nás aplikováno obecné nařízení o ochraně osobních údajů, byť nařízení vešlo v platnost a v účinnost vlastně až v roce 2018, a to 25. května, a přesto paní předsedkyně o něm poměrně široce mluvila. Proto se toho budu držet a přestože jednáme o zprávě za rok 2017, tak právě k tomuto nařízení a ke spolupráci ÚOOÚ a Senátu také něco řeknu.

A abych začal pozitivně, musím říci, že jednak výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí a potom i Senát se snažil maximálně komunikovat o obecném nařízení o ochraně osobních údajů, kromě jiného i s ohledem na ochranu osobních údajů, a na to, že by na Senát, resp. na výbor ÚOOÚ nereagoval nebo nebyl přístupný setkání, si nemohu stěžovat. Zároveň ale musím bohužel říci, že tím to málem končí, protože pokud se nyní podíváme na další věci a případně reálné a konkrétní kroky, musím se bohužel zarmouceně zmínit o tom, že skoro žádné konkrétní kroky, které by pomáhaly oddémonizovat nebo čelit démonizaci, jak je přímo v úvodním slově zprávy, v případě Úřadu pro ochranu osobních údajů nenacházím. A uvedu příklady. My jsme na plénu Senátu projednávali situaci ohledně GDPR na 12. schůzi dne 15. února 2018. Toto usnesení Senátu zde mám. Nebudu ho celé číst, ale jenom řeknu, že jsme jako Senát poměrně významnou většinou jednak vyjádřili nespokojenost s přístupem odpovědných orgánů (vláda, ÚOOÚ) k dotčeným subjektům obecným nařízením o ochraně osobních údajů. A zároveň jsme vyzvali vládu a Úřad pro ochranu osobních údajů, kromě jiného, aby urychleně zajistily pro oblast GDPR zprovoznění jednoho funkčního, přehledného a v garantované lhůtě na dotazy dotčených subjektů reagujícího informačního portálu.

A pokud se dnes podíváte na stránky Úřadu pro ochranu osobních údajů, kdy jsem si myslel, že by třeba portál mohl fungovat, tak tam jsou skutečně reakce na dotazy. Reakce na dotazy obsahují asi odpovědi na 10 nebo 11 dotazů, které jsou velmi obecného charakteru, a já ze své praxe jsem schopen jmenovat desítky dalších dotazů, které Úřad pro ochranu osobních údajů obdržel například v měsíci červnu a červenci roku 2018, na které dodnes neodpověděl. Dotazy se například týkají problematiky pronajímání bytů nebo problematiky zveřejňování dobrých nebo kvalitních studentů nebo problematiky školních jídelen, a na všechny tyto konkrétní dotazy, které šly a mám je k dispozici od Úřadu pro ochranu osobních údajů, a šly k tomuto úřadu v červnu a v červenci, případně v srpnu, dodnes dotčené subjekty, resp. pověřenci těchto dotčených subjektů nemají odpovědi. Musím se zeptat, kde je tedy konkrétní činnost Úřadu pro ochranu osobních údajů, kde jsou ty konkrétní odpovědi na konkrétní otázky, které dnes pověřenci kladou, neboť nemají k dispozici adaptační zákon, na což mimochodem jsme také upozorňovali, tam není přímým viníkem, že zákon nemáme už od Úřadu pro ochranu osobních údajů. Tím přímým viníkem je vláda, resp. bývalé vedení ministerstva vnitra, které mělo dva roky na to, aby připravilo adaptační zákon a neučinilo tak, takže dnes všichni se řídí jenom obecným nařízením, které samozřejmě úplně nevyhovuje našemu právnímu řádu, resp. i to je v samotném nařízení, je obecné v některých věcech, tak jak o tom mluvila paní předsedkyně, a umožňuje třeba stanovit výši sankcí nebo nějaký individuální přístup podle toho, jak to které státy EU mají ve zvyku nebo jakým způsobem fungují. Takže to moje vystoupení bych uzavřel tím, že bych možná poprosil paní předsedkyni, aby řekla, jakým způsobem se snažili vypořádat s usnesením Senátu, jaké konkrétní kroky podnikli a proč neodpovídají na dva měsíce staré dotazy. Děkuji za pozornost.

Audiozáznam vystoupení

Videozáznam vystoupení

Kontext vystoupení

Faktická poznámka na to, co říkala paní předsedkyně. Moje otázka. Jak jste se, paní předsedkyně, vypořádali s usnesením pléna Senátu, abyste urychleně zajistili portál s GDPR, zprovoznění jednoho funkčního, přehledného a v garantované lhůtě na dotazy od dotčených subjektů reagujícího informačního portálu, kde by si ty vaše odpovědi mohli všichni přečíst, protože v řadě případů jsou obdobné. Našel jsem tam těch odpovědí deset.

První moje otázka, nezodpovězená, jenom, že věcem nerozumíme. Druhá – citace z dotazu: ?V Praze 26. 6. 2018, dotaz číslo 1: Během školního roku dochází ke zveřejňování žákovských prací na nástěnkách ve třídě. A to v rozdělení na úspěšné a špatné práce. Na oněch pracích jsou uvedena jména žáků. Pedagogové takto činí jakožto motivaci jednotlivých žáků k lepším výkonům. Otázka 1. – Je takovéto zveřejňování úspěchů a neúspěchů žáků nutné podložit souhlasem zákonného zástupce?? A tak dále, atd.

Odpověď z 26. 6.: Není, neexistuje. Na tuto otázku z 26. 6. neexistuje. Vím to stoprocentně.

Takže, prosím vás, odpovídejte na dotazy a nevykládejte, jací jsme, nebo nejsme.