Zákon o České televizi

22.07.2015

Praha, 10. schůze Senátu


Návrh senátního návrhu zákona senátora Jan Veleby, kterým se mění zákon č. 483/1991 Sb., o České televizi, ve znění pozdějších předpisů (Tisk č. 107)

čas 17:41:05 - 17:43:12:

Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové. Mám k tomu jen dvě poznámky.

První je, že obecně se mi zdá, že se velmi obtížně tato země brání zpětně nastupující centralizaci a vzhledem k tomu, jak se zvyšuje možnost komunikačních prostředků, tak si nejsem jistý, jestli je možné se tomu dlouhodobě bránit. V současné době se to netýká řekněme jenom vysílání České televize, která má tendenci vysílat a dělat věci na jednom místě, protože všude si dojede nebo dolétne, nebo něčím jiným. Ale týká se to prostě jejího fungování, celé spousty úřadů. Např. nevím, kdo z vás si všiml toho, že pan ministr financí rozhodl, že se zruší finanční úřady na začátku roku 2016 v poměrně velkém počtu obcí s rozšířenou působností. V případě Vysočiny se to týká Pacova nebo má týkat Pacova, Telče a Náměště, protože to všechno zvládnout elektronicky. Nejlépe asi z Prahy. Takže to je moje první poznámka. Říkám to jako nějaký obecný poznatek, který mě napadl při debatě tady; a je otázkou, jestli je to úplně dobře, když jsou všichni v Praze, protože všude a kamkoliv vždycky dojedou. A více to nebudu rozpitvávat. Jenom mě to napadlo a možná je dobré o tom trochu zapřemýšlet.

Druhá věc. Musím to tady říci – prostřednictvím pana předsedajícího - pane senátore Velebo, Havlíčkův Brod není na Moravě. Není na Moravě! Opravdu ne. Jediný senátní obvod – když mluvím za náš senátní obvod – tak jsem jediný, prostřednictvím pana předsedajícího, paní Wagnerová, který mluví za Čechy i za Moraváky. Protože můj senátní obvod a náš kraj Vysočina drží Českou republiku pohromadě - a já se budu snažit, aby tomu tak bylo i nadále. (Pobavení v sále.)

Přílohy