Zákon o hazardních hrách - novela souvisejících zákonů

26.05.2016

Praha, 24. schůze Senátu


Návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o hazardních hrách a zákona o dani z hazardních her (Tisk č. 258)

čas 16:24:05 - 16:27:40:

Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, vážené kolegyně, kolegové. Na úvod se asi sluší po paní předřečnici říci, že já také přeji panu ministrovi, aby jeho práce byla spravedlivě oceněna. Teď si dovolím navázat na pana kolegu Žaloudíka jednou poznámkou. A jedním dotazem.

Ta poznámka je spíše pro pana ministra, který na náš VUZP nechodí. Já jsem vystudoval matematiku, fyziku. Měli jsme tam debatu, kde za ministerstvo financí tam byli dva náměstci ministra a pak tam byli také nějací hosté. Ta debata nakonec skončila na tom, co je dneska takové zásadní, jinak si nemyslím, že máme příliš rozdílné názory na ten vlastní zákon nebo na ty zákony o hazardu, a to je, jak je to tedy s tím narušením soukromí ohledně toho internetu. Tam tedy opravdu z mého pocitu, který není dán příliš velkou odborností v oblasti informatiky, byl takový můj pocit, že moc vaši předkladatelé toho zákona neuspěli. V té debatě odborné. Opravdu se mi zdálo, že lidé, kteří tam vystupovali z té odborné sféry a vysvětlovali tam, proč takto jo, takto ne, většinou to bylo, jak vy navrhujete, tak ne, jak oni navrhují, nebo si dovedou představit, že jo, se mi zdálo, že byli na tom lépe. Argumentovali pro mě logičtěji. Nebyl jsem nijak zainteresován na tom. Logičtěji a přijatelněji, než to jsem to slyšel od obhájce nebo předkladatelů toho zákona z hlediska svobody internetu. To je moje poznámka, kterou jsem chtěl, abyste si tady vy poslechl.

Druhý je tedy dotaz. Protože stejně jako pan kolega Žaloudík a asi desítky další z nás máme spoustu emailů, kde je různá argumentace toho, že je potřeba asi spíše blokovat doménu než celou webovou stránku atd., s tím, že dokonce v tomto směru jsou předloženy nějaké pozměňovací návrhy paní kolegyně Vrecionové nebo paní kolegyně Seitlové, tak můj dotaz je velmi jednoduchý, jestli je možné tyto dotazy, které bych řekl, i zdůvodňují, že ten přístup ministerstva financí je špatný, nechci to tady po vás teď, někam poslat, abychom dostali odpověď, ze které bude zřejmé, že ti vaši odborníci jsou ti nejlepší na světě, že skutečně ty dotazy, které jsme dostali, které říkají, že to mělo být celé uděláno jinak, nebo to také vůbec nemělo být uděláno, jsou mylné, nebo jsou účelové. Takže ta má druhá věc se týká dotazu, zda my někam můžeme ty dotazy, které bychom samozřejmě vybrali, které se nejvíce dotýkají tématu, nejvíce napadají z mého pohledu logicky ten způsob úpravy, který vy předkládáte, někam poslat, abychom dostali jasnou odpověď, že to tak není, že to nejlépe máte vy jako navrhovatel, jako představitel ministerstva financí, protože jste se tomu určitě podrobně a důkladně věnovali.

Děkuji za pozornost.

Přílohy