Zákon o obcích

25.01.2012

Praha, 16. schůze Senátu


Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů (Tisk č. 272)

čas 15:03:14 - 15:06:08:

Vážený pane předsedající, vážený pane poslanče, vážené kolegyně, kolegové, kdyby se přede mnou nepřihlásila moje paní kolegyně Soňa Paukrtová, tak bych začínal tím, že bych se zeptal, kdy se přihlásí, protože Jablonec je 24. největším městem ČR, a je jediné město mezi prvními 25, které není statutární. Takže nyní je tady návrh, aby se statutárním stalo. Prostějov je 26. největším městem v ČR a hlásí se k tomu, že chce být statutárním. Další na řadě je Třebíč, potom je to Česká Lípa, Třinec, Tábor, Znojmo. Pochopil jsem, že pan senátor Kubera se klidně svého statutárního města vzdá, že to pro něj bude z hlediska půjček lepší, tak nám tam možná potom jedno ubude. Pokud jsem to správně poslouchal.

Ale obecně chci mluvit o tom, že tak, jak tam poslanci zase přidali k velmi rozumnému návrhu zákona to statutární město, tak přesně udělali to, co by se v zákonech dělat nemělo, že chceme z vaničky s dítětem vylít – s vodou vylít – pardon. Že chceme z vaničky s dítětem vylít i vodu. Pardon. (Smích v sále.) Aspoň si to vystoupení budete pamatovat.

Chci k tomu říci jedinou věc. Že bych chtěl poprosit Poslaneckou sněmovnu, kdyby příště bylo možné, aby před tím, než se bude navrhovat, aby se nějaké město stalo statutární, se zamysleli lidé nad tím, zda by nebylo dobré před tím stanovit nějaká pravidla. Protože pokud ta pravidle nebudeme mít, půjdeme až třeba k Telči, která je městem UNESCO a také by si rozhodně býti statutárním zasloužila.

Jak řešit návrh paní kolegyně Paukrtové, nevím. Přesto se dovolím zeptat. Myslím si, že minimálně by k tomu mělo existovat usnesení zastupitelstva, zda existuje a zda tato věc je takto prodiskutovaná, protože pro mě při tom rozhodování to rozhodně bude důležité a obecně si ale myslím, že je velmi špatné, pokud Poslanecká sněmovna připustila, aby s tím dobrým úmyslem jsme zároveň hlasovali o Prostějovu, protože přesně spustila to, co jsme se o obávali už na výboru, a paní senátorka Richterová o tom už mluvila, se v Senátu stane, a to, že další včetně např. pana senátora Jonáše, který ještě nevystoupil a je z Třebíčska, začnou navrhovat, aby se další města stala městy statutárními. Děkuji za pozornost.

Přílohy