Zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek - senátní návrh

15.11.2018

Praha, 2. schůze Senátu


Návrh senátního návrhu zákona senátorů Ivo Valenty, Jiřího Oberfalzera, Jiřího Voseckého, Jana Horníka, Zbyňka Linharta a Miloše Vystrčila, kterým se mění zákon č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, ve znění zákona č. 183/2017 Sb. (Tisk č. 319)

Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno!

Audiozáznam vystoupení

Videozáznam vystoupení

Kontext vystoupení

čas 14:48:44 - 14:50:54:

Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové. S nějakými argumenty navíc zopakuji prosbu pana kolegy Voseckého. Nevím, co je špatného na tom, když si předkladatel nebo předkladatelé vzali jako nějaký mustr poslanecký návrh, protože to, že ho propustíme do výboru, znamená, že ho potom můžeme upravovat, a i já mám o některých návrzích, tak jak jsou nám předloženy, pochybnosti. Ale třeba i jenom to, že v § 11 bychom odstranili odstavec 6, kde je dnes napsáno - zakazuje se prodávat nebo podávat alkoholický nápoj osobě, o níž lze důvodně předpokládat, že alkoholický nápoj vzápětí požije a následně bude vykonávat činnost, při níž vzhledem k předchozímu požití alkoholického nápoje mohla ohrozit zdraví lidí nebo poškodit majetek, je neuvěřitelný odstavec, který jsme kritizovali, který předpokládá, že každý číšník bude lepším prognostikem než Zeman s Klausem dohromady.

Já si opravdu myslím, že je potřeba, abychom tedy nepřipustili takové věci, že normální pracovník v pohostinství bude povinen při podávání alkoholického nápoje už predikovat poměrně s velkou jistotou, že když ho podá, že potom následně ten člověk například vyjde ven, někomu ukradne auto a pojede autem a nabourá se, nebo dokonce sedne do svého auta nebo bude dělat úplně něco jiného, což se dělat, když jste pod vlivem alkoholu, nesmí.

Takže já si myslím, že si opravdu zaslouží ten návrh propuštění do prvního čtení do výborů, abychom následně něco mohli podpořit, a něco třeba naopak mohli nepodpořit.