Zákon o poštovních službách

25.07.2019

 Praha, 10. schůze Senátu


Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 29/2000 Sb., o poštovních službách a o změně některých zákonů (zákon o poštovních službách), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 319/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 29/2000 Sb., o poštovních službách a o změně některých zákonů (zákon o poštovních službách), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 77/1997 Sb., o státním podniku, ve znění pozdějších předpisů (Tisk č. 121)

Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno!

Audiozáznam vystoupení

Videozáznam vystoupení

Kontext vystoupení

čas 14:09:14 - 14:09:29:

Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, já si dovoluji navrhnout přerušení tohoto bodu s tím, že bychom tento bod projednali ihned po skončení polední přestávky a následně by potom následoval další bod, což by byl bod paní ministryně Schillerové.

Audiozáznam vystoupení

Videozáznam vystoupení

Kontext vystoupení

čas 15:19:52 - 15:22:36:

Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, vážené kolegyně, kolegové. Já to opravdu nechci zdržovat a vám to tady už velmi jemně řekl pan kolega senátor Strnad. Já si ještě dovolím pro pana ministra podkladový materiál.

Pane ministře, je to tak, že Poslanecká sněmovna začala ten zákon projednávat 14. června 2018 a do 25. ledna 2019 vy jste nebyl ministr. A to říkám s prosbou dopředu, takže, prosím vás, spíš berte to, co tady budu říkat, jako prosbu do budoucna, a nikoli jako kritiku. A více než 7 měsíců následně nic nedělala, aby se potom stalo to, že nás obvolává, předsedy klubů, první místopředseda vlády a prosí nás, abychom dnes ten zákon projednali. Protože jinak Česká pošta, která je v majetku státu, či státním podnikem, by mohla přijít o miliardu korun.

To je prosím výsledek práce této vlády, ve které vy jste nebyl členem, a paní ministryně financí, která byla členem, už mě slyší. To znamená, vláda má v Poslanecké sněmovně většinu, chce projednat zákon, který umožní získat České poště, které jinak hrozí kolaps a to, že 15 000 zaměstnanců nedostane výplaty nebo si na ně bude muset Česká pošta půjčit, takovým způsobem, že 13. nebo 14. června 2018 začne zákon projednávat, pak se 7 měsíců nic neděje, a pak se strašně kvaltuje. A my dostaneme senátní tisk k projednání 15. 7. A jestli existuje nějaký větší příklad nekompetentnosti a neschopnosti, tak mi ho prosím řekněte, než to, že jsme mohli přijít o miliardu korun, pokud by český Senát neudělal to, že ten tisk je ochoten za 8 dní projednat.

Audiozáznam vystoupení

Videozáznam vystoupení

Kontext vystoupení

čas 15:30:46 - 15:31:48:

Protože nemůžu jinak vystoupit než s faktickou poznámkou, musím reagovat na pana ministra. Omlouvám se, pane ministře, ale já upozorňuji, že během těch 7 měsíců proběhlo 10 schůzi Poslanecké sněmovny. A pokud se někde ten problém řešil, tak předpokládám také na schůzích výborů Poslanecké sněmovny, které samozřejmě nemohly zasedat, pokud se nic nedělo. Takže pokud vy říkáte, že jste něco řešili, a proto došlo k nějakému zpoždění, tak k tomu zpoždění došlo, protože jste nic neřešili. A ještě druhá věc, já jsem si podrobně prošel všechny záznamy. Obava o nesplnění termínů, nebo prošvihnutí termínu podání žádosti Českému telekomunikačnímu úřadu nezazněla ani jednou v žádných veřejných vystoupeních, která já jsem zaznamenal. Takže si tady nic nelakujme narůžovo, normálně to někdo celé prospal a nedělal ty věci, jak dělat má. Tak to zkrátka je, tak to tady přiznejme. Já neříkám, že to je vaše vina, ale neříkejte, že jste intenzivně jednali a tudíž jste nemohli projednávat.