Zákon o provozu na pozemních komunikacích

17.03.2011

Praha, 6. schůze Senátu, čas 12:45:18 - 12:49:25


Praha, 6. schůze Senátu

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony (Tisk č. 50)

čas 12:45:18 - 12:49:25:

Vážená paní předsedající, vážení navrhovatelé, dámy a pánové, na úvod bych chtěl říci, že považuji střízlivý přístup VHZD, který přichází pouze s jedním pozměňovacím návrhem za velmi rozumný. Pokud bychom dnes jen odstranili tu beztrestnost za alkohol, myslím si, že by to bylo to nejlepší, co můžeme udělat.

K dalším věcem, kterých byla řečena spousta, mám za sebe dvě poznámky. První je, jako Hejtman Vysočiny mám docela velké zkušenosti s dálnicí D1, a pan bývalý hejtman Juránek na mě kývá, neboť má zkušenosti obdobné. Jsem přesvědčen, že problém kamionů by se spíše měl řídit jakýmsi liniovým řízením pomocí proměnných informačních tabulí, než tím, že něco budeme dávat do zákona. Situace se mění z hodiny na hodinu, a je to potřeba dělat jinak. Tolik moje poznámka a řekněme nějaká životní zkušenost.

Druhá věc, naváži na to, co tady naznačil už pan kolega Vícha v zákoně kromě jiných paragrafů máme také § 123c), odst. 2, který se změnil. Původně to bylo tak, že pokud jsme se v rámci jednoho skutku, to je důležité, jednoho skutku dopustili více přestupků nebo trestných činů, za které za všechny nám mohly býti přiděleny body, tak potom ve správním řízení jsme dostali body pouze za nejzávažnější přestupek nebo trestný čin.

Ale bylo tomu tak, že za každý skutek zvlášť jsme takto byli odměněni, a tudíž pokud někdo udělal dva skutky, dostal dvakrát nejvyšší počet trestných bodů. Dobré na tom bylo to, že pokud jste jeli rychle, zároveň jste nebyli přivázáni a zároveň jste telefonovali, dostali jste jen body za nejzávažnější přestupek.

Novela, která je navrhována, toto odstraňuje, a pak se nemůže stát, že dostanete, když uděláte v jednom dni dva skutky, obdržíte dvakrát trestné body. Na druhé straně, způsob, jak to je navrženo, zase způsobuje jiný problém. Pokusím se ho popsat.

Problém, který vzniká, spočívá v tom, že pokud dnes spácháte v rámci jednoho skutku několik přestupků nebo trestných činů, a stane se vám to v určitém správním obvodě, tak pokud vy odmítnete zaplatit a budete čekat na správní řízení, tak pokud do doby, než proběhne správní řízení, budete tyto skutky páchat opětovně, tak pokud to správní řízení bude projednáváno ve společném řízení, tak nastane situace, že budete potrestáni jen za nejvyšší přestupek nebo trestný čin jenom jednou, a můžete celé období udělat nekonečně mnoho přestupků nebo trestných činů.

To je věc, která není dobrá, protože si myslím, že pro ty, kteří tomuto porozumí, potom bude platit jedna zásada, a to znamená vůbec blokové pokuty neplatit, počkat si na projednání ve společném řízení, a tam zaplatit pouze jednu pokutu, a tam dostat pouze body za nejvyšší přestupek, resp. trestný čin. To způsobuje novela, kterou máme, kterou projednáváme. Přesto nenavrhuji změnu, protože by to bylo docela komplikované. Jen upozorňuji, že tento problém tam také máme. A byl bych rád, kdyby v budoucnu, až přijde komplexní novela, která vydrží delší dobu, jsme i toto dokázali odstranit. Děkuji za pozornost.

Přílohy