Zákon o urychlení výstavby infrastruktury

23.07.2014

Praha, 23. schůze Senát


Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 416/2009 Sb., o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury, ve znění pozdějších předpisů (Tisk č. 314)

čas 12:39:08 - 12:42:55:

Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, na úvod chci poděkovat prostřednictvím paní předsedající, panu Škromachovi za to, že neuplatnil přednostní právo, vážím si toho.

Já trošku navážu na paní kolegyni Wagnerovou, byť to asi budu říkat trošku jinými slovy a přiznám se, že možná v některých okamžicích budu i pichlavý. První věc už tady vysvětlil pan předseda Štěch. Týká se střetu zájmů. Pokud by někdo vždycky při každém vystoupení – a bylo by to zejména ve sněmovně – měl oznamovat střet zájmů, tak to nejste vy tady, páni kolegové, v těch případech, které jste říkali, ale je to pan ministr financí.

Druhá věc, kterou tady mám, je potom, že si myslím, že tenhle stát by měl především dbát o to, aby se dobře vedlo slušným lidem. A zase je to tak, že ten způsob, jakým dneska bude zřejmě vedeno to vyjednávání, kolik se zaplatí za pozemek, není veden vstřícně ke slušným lidem. Mluvil tady o tom Radko Martínek. Prostě v okamžiku, kdy je dáno na nějakém interním aktu řízení, které jsme nikdo z nás neviděli, jak se bude vyjednávat a kdo kolik dostane za pozemek, tak je evidentní, že ten, kdo má ostřejší lokty a lépe v tom umí chodit, tak se bude blížit více k tomu koeficientu 16, než ten, kdo je slušný a standardně je zvyklý s tím státem komunikovat a vycházet mu vstříc.

To je druhá poznámka.

Třetí – nevím, zda si to uvědomujeme, ale zejména některé strany, a zejména potom ty nové strany nebo politická hnutí mají v obecných frázích plnou pusu toho, jak se musí bojovat proti korupci, jak má být všechno průhledné a transparentní, jak se máme ke všemu přiznávat, všechno psát, všichni mají být všemi kontrolováni, případně se mají všechny smlouvy vyvěšovat... A potom zjistíte konkrétní věc, naprosto konkrétní věc, kdy se vytváří konkrétní prostor pro korupci, tak najednou je to všechno jinak. Najednou je tam prostor pro korupci, pěkně připravený, já neříkám, že se stane nebo ne, a světe, div se, z jaké dílny?

To znamená, buď někdo mluví, a nebo někdo činí. V tomhle případě se mi spíš zdá, že tady máme obecné fráze a snahu buzerovat tím, že všichni všechno budou vyvěšovat a zveřejňovat, a když potom přijde konkrétní věc, tak najednou je to jinak. Najednou zase úředníci a další budou s někým domlouvat, kolikanásobek za pozemky dostane. Tímhle tím směrem se nikam neposuneme. Nehledě na to, že nadále tímto způsobem také tu politiku – tentokrát je to vládní politika – znedůvěryhodňujeme.

Takže pokud chceme postupovat takto, můžeme, ale není to dobře a je to jenom, řekněme, prodlužování té nedůvěry a atmosféry, která v této zemi panuje. Omlouvám se za toto emotivní vyjádření, takhle to cítím.

Jinak obecně, abych na to taky nezapomněl, ten zákon z hlediska toho, jak to dneska s výkupy pozemků je, je potřebný. To všichni víme, ale myslím si, že to, jak bylo uchopeno to vykupování pozemků, je velmi nešťastné.

Přílohy