Zákon o zaměstnanosti

03.03.2011

Praha, 5. schůze Senátu, čas 16:22:16 - 16:23:57


Praha, 5. schůze Senátu

Návrh senátního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů (Tisk č. 38)

čas 16:22:16 - 16:23:57:

Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já budu krátce reagovat na to, co tady bylo řečeno. Obě dvě strany, které tady vystupovaly, uznaly jednu důležitou věc, to je, že dochází díky tomu, jak ten zákon dneska vypadá, k ohrožení určité skupiny lidí, pokud ztratí zaměstnání. Je to způsobeno tím, že jsou úplně bez prostředků, neboť jim zaměstnavatel nevyplatil odbytné, nebo odstupné, a zároveň nemohou dostat podporu v nezaměstnanosti. Jeden návrh na to, aby se to změnilo, je od pana senátora Čáslavy, řekněme od pravé strany spektra, který říká \"pojďme tuto věc napravit a už nejděme do toho, aby zároveň, pokud někdo dostal od zaměstnavatele odstupné, ještě dostával podporu v nezaměstnanosti\". Druzí říkají \"to nám nestačí, my chceme, aby to bylo tak, aby dostávali ti lidé, pokud ztratí práci, obojí\".

Já upozorňuji, že pokud bude ta strana, která říká, že chce, aby ti lidé dostávali obojí, trvat na svém, nastane zřejmě to, že jim vůbec nepomůžeme, vzhledem k tomu, jak to vypadá v Senátu, jak to vypadá v Poslanecké sněmovně. Pokud skutečně nám jde o ty lidi, o kterých tady mluvíme, tak to, prosím vás, při tom hlasování, které nyní bude následovat, velmi zvažujte. Děkuji za pozornost.

Přílohy