Zákon - podmínky obchodování s povolenkami na emise

24.10.2012

Praha, 26. schůze Senátu


Návrh zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů (Tisk č. 420)

čas 10:28:43 - 10:31:00:

Vážený pane předsedo, vážený pane ministře, dámy a pánové, výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí projednal návrh zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emisi skleníkových plynů. Podrobně se návrhem zabýval. Některé otázky, které výbor vyslovil na předkladatele, pan ministr částečně již zodpověděl. Jen zopakuji, že to, o co se výbor nejvíce zajímal, je právě ta část, která v zákonu úplně přesně popsána není, a to je, jakým způsobem, hodlá ministerstvo životního prostředí, resp. ministerstvo průmyslu a obchodu potom s prostředky získanými z aukcí naložit. Pan ministr o tom částečně hovořil.

Uvítali bychom, kdyby o některých programech, které ministerstvo jistě má už připraveny, pohovořil podrobněji. Obecně lze říci, že minimálně část obyvatel ČR a podnikatelských subjektů právě na konkrétnější záměry ministerstev; myslím tím ministerstvo životního prostředí a průmyslu a obchodu ohledně využití povolenek čeká.

Já ještě k tomuto zákonu potom vystoupím v obecné rozpravě. V tuto chvíli si už dovolím, po tomto krátkém seznámení, vás seznámit s usnesením výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí.

Výbor doporučuje Senátu Parlamentu ČR schválit projednaný návrh zákona, ve znění postoupeném PS PČR, určuje zpravodajem výboru k projednání na schůzi Senátu PČR senátora Miloše Vystrčila a pověřuje předsedu výboru senátora Ivo Bárka, aby předložil toto usnesení předsedovi Senátu PČR. Děkuji za pozornost.

čas 10:43:02 - 10:46:02:

Vážený pane ministře, na úvod se omlouvám, pan předseda, předsedající měl pravdu, já jsem garančním zpravodajem a děkuji za to upozornění. Můžu vlastně kontinuálně navázat na pana kolegu Bise, s kterým máme na věc velmi podobný názor. Pokud se hlouběji zamyslíme nad tím, proč Evropská komise nás nutí postupovat tímto způsobem, prostřednictvím evropské směrnice, tak nás nemůže napadnout nic jiného, než to, že prodej povolenek kromě ochrany životního prostředí, resp. snížení emisí C02 má ještě jeden důvod, to je posílení státních rozpočtů. Já to jenom velmi stručně vysvětlím. Spousta čísel tady zazněla, takže nemá asi smysl kolegy senátory a senátorky více zatěžovat, ale přesto: Pokud budeme počítat, že celková cena všech povolenek za osmileté období od roku 2013 do roku 2020 je řekněme 160 miliard Kč, pokud vezmeme nějakou průměrnou cenu, tak potom můžeme počítat s tím, že zhruba těch 70 miliard Kč bude rozdáno – v uvozovkách – zdarma. To "v uvozovkách" je tam proto, že za těch 70 miliard bychom měli získat zhruba 130 miliard investic v rámci elektrárenského průmyslu. Pak tedy zbývá oněch 90 miliard, které získáme z aukcí, myslím tím ministerstvo životního prostředí, ministerstvo průmyslu a obchodu a také státní pokladnu, čili ministerstvo financí, a těch 90 miliard, to tady zatím nezaznělo, bude rozděleno tak, že 50 % získá ministerstvo financí a bude použito podle zákona o státním rozpočtu. To znamená, není vázáno na žádné investice z hlediska ochrany životního prostředí atd. A zbylých 50 % bude využívat ministerstvo životního prostředí a ministerstvo průmyslu a obchodu na základě programů, které budou stanoveny podle toho, co je napsáno v tomto zákoně.

Takže to je ještě moje doplnění, abychom tento zákon nevnímali jenom jako zákon, který umožňuje provádět investice v rámci ochrany životního prostředí, ale je to i zákon, který významně v horizontu 8 let v průměru řekněme těmi až možná 10 miliardami Kč ročně bude posilovat státní rozpočet a bude možno tyto finance zapracovat do zákona o státním rozpočtu. Děkuji za pozornost.

čas 11:03:50 - 11:05:19:

Vážený pane předsedo, dámy a pánové, v rozpravě vystoupili tři senátoři, pan senátor Dryml dvakrát. Otázky pana senátora Drymla byly zodpovězeny. Pokud si to mohu z pozice zpravodaje dovolit komentovat, tak ještě k jeho dotazu na vliv na cenu elektrické energie se dá říci, že lze předpokládat, že cena elektrické energie bude stoupat. Co je však jisté, pokud bychom tento zákon neschválili a transpozici nerealizovali, tak by stoupala více.

Co se týká vystoupení pana senátora Bise a mne, tak to byly informace, o kterých jsme si mysleli, že by je měli senátoři před svým rozhodováním míti.

Já mám to štěstí, že se mohu opravit. Zapomněl jsem částku 90 miliard vydělit dvěma, to znamená přínos pro státní rozpočet by nebyl 10 miliard ročně v průměru, ale pouze 5 miliard. Toto opravuji i pro stenozáznam.

Jinak žádný návrh na propuštění do podrobné rozpravy nezazněl, žádný návrh na jiné usnesení nezazněl. To znamená, že navrhuji, aby bylo přijato usnesení tak, jak bylo navrženo garančním výborem i dalším výborem, to znamená, aby zákon byl schválen v té podobě, jak byl Senátu postoupen Poslaneckou sněmovnou.

Přílohy