Zákoník práce - senátní návrh

06.12.2012

Praha, 2. schůze Senátu


Návrh senátního návrhu zákona senátora Miloše Vystrčila a dalších, kterým se mění zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů (Tisk č. 432)

čas 13:23:51 - 13:26:17:

Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážené kolegyně a kolegové, děkuji za trpělivost a za vstřícnost, se kterou jste přistoupili k projednávání tisku č. 432 ještě na tomto plénu. Pokusím se být stručný, protože tento návrh tady již prošel prvním čtením.

Na tomto návrhu se shodli společně zástupci odborů se zaměstnavatelskými svazy. Navrhuje změnit zákoník práce v § 39, a to takovým způsobem, aby v případě, když dojde k dohodě zaměstnavatele s odborovou organizací, mohlo dojít k tomu, že bude možné vícekrát řetězit pracovní smlouvu na dobu určitou, a mělo by se to týkat zejména takových prací, kde je to dáno provozními důvody, nebo takových prací, které mají zvláštní charakter.

V určité trošku jiné podobě se tato možnost už vyskytovala v zákoníku práce, který platil před 1.1. 2012 a poté z důvodů, po kterých jsem blíže nepátral, vypadla. Nyní na základě řekl bych velmi široké dohody se tento návrh pokoušíme vrátit do zákoníku práce, neboť je pro všechny prospěšný, zvyšuje konkurenceschopnost ČR a jejích podniků a zároveň i zvyšuje dle mého názoru zabezpečení pracovníků. Oproti tomu, pokud bychom tento zákon nepřijali, tak by hrozilo, že poměrně velký počet pracovníků v ČR by se mohl dostat do pozice agenturního pracovníka, "zaměstnance agentury práce", což je pozice mnohem horší, než je pozice člověka zaměstnaného, byť třeba jen na dobu určitou.

Tento návrh senátního návrhu zákona společně se mnou ještě předkládají Jiřina Rippelová a Vítězslav Jonáš, kteří už senátory nejsou, a pak Petr Vícha. I těmto kolegům za tuto pomoc děkuji.

A dovoluji si navrhnout, pokud to bude možné, abychom tento zákon jako Senát postoupili do Poslanecké sněmovny a mohl být zahájen standardní proces schvalování změny zákona. Děkuji za pozornost.

Přílohy