Senát ozdobí betlémy, k vidění bude i jeden unikátní z Třeště

05.12.2012

Jejich tvůrci o nich říkají, že jsou obrazem starých časů a naší minulosti, kde se snoubí křesťanské náboženství s lidovými tradicemi a zvyky. Podle mnohých navozují klidnou atmosféru, poskytují čas se pozastavit a popřemýšlet.


To vše čeká návštěvníky, kteří se od čtvrtka 6. prosince 2012 do úterý 8. ledna 2013 rozhodnou zavítat na výstavu betlémů do Valdštejnského paláce v Praze.

Na tradiční akci ve veřejně přístupné výstavní síni Senátu, jejíž vernisáž je na programu ve čtvrtek od 14.00 do 15.30, se tentokrát sejdou desítky betlémů z nejrůznějších materiálů, nejrůznějších dob i nejrůznějšího pojetí. Přehlídku jednoho ze symbolů vánočních svátků ozdobí díky dohodě senátora Miloše Vystrčila se správci senátní Výstavní síně, podpoře představitelů města Třeště a souhlasu manželů Metoděje a Marie Roháčkových také skvost právě z města betlémů – Třeště. „Jsem přesvědčen, že prezentace jednoho z třešťských betlémů v Praze bude pro návštěvníky výstavní sině velkým lákadlem a zároveň i výbornou propagací Třeště i celé Vysočiny. Spolku přátel třešťských betlémů, zejména manželům Roháčkovým i zástupcům města Třeště za to patří moje velké poděkování,“ uvedl senátor Vystrčil.

Betlém manželů Roháčkových bude vystavený ve vitríně o rozměrech 140x70x70 centimetrů a je zřejmé, že se bude těšit zasloužené pozornosti. Neváhejte a výstavu umístěnou ve Výstavní síni Senátu a v Trčkovské galerii navštivte denně od 10:00 do 16:00 hodin.

Třešťské betlémy jsou charakteristické svojí třídílnou kompozicí (zbořeniště, město, pastviny), spoustou zelených mechů, pařezů a nepřeberným množstvím rozličných detailů. Stejně jako ostatní betlémy z malého městečka na úpatí Jihlavských vrchů je i ten v Senátu zhotovený jako dioráma, kde se krajina pozvolna zvedá k horizontu a nepozorovaně přechází v malbu.

Betlémářská tradice v Třešti trvá přes dvě stě let a tamní betlemáři předvádějí své umění doma i v zahraničí. Největší třešťské betlémy z dvacátých let minulého století zabírají více než třicet metrů čtverečních a turisté se za nimi sjíždějí po celý rok. Největší nápor ve městě však tradičně očekávají od Vánoc do začátku února, kdy betlémáři zpřístupňují velké betlémy ve svých domácnostech.

Přílohy