Senátor Vystrčil měnil zákony, spolupracoval s odbory i sbíral hračky

05.05.2012

Nepříjemnosti s exekucemi na  neznámé  spolubydlící, řešení  společného problému zaměstnanců  a zaměstnavatele  při smlouvách na dobu určitou, ale třeba i neformální sdružení senátorů - přátel Podkarpatské Rusi či rekapitulace práce senátorské kanceláře v uplynulém roce. To byla témata výroční tiskové konference senátora za Jihlavsko a Dačicko Miloše Vystrčila. 


Senátor shrnul uplynulý rok z pohledu své práce do výroční zprávy, která je ke stažení zde. Lidé se v ní mohou dočíst nejen o jednotlivých stanoviscích a vystoupeních Miloše Vystrčila k projednávané legislativě, ale také o senátorových aktivitách přímo ve volebním obvodu. "Mým záměrem je, aby nejen média, ale doslova každý, kdo má zájem, našel tyto souhrnné informace na jednom místě a nemusel je pracně dohledávat v elektronickém archivu senátu, či na mých stránkách," přiblížil Miloš Vystrčil.

Dalším z témat byla chyba v zákonu o evidenci obyvatel, kterou se Miloš Vystrčil již několik měsíců snaží ve spolupráci s magistráty Jihlavy a Frýdku-Místku a senátorkou  Evou Richtrovou napravit. V adrese trvalého pobytu totiž není v případě bytových domů evidováno číslo bytu a ani sám majitel bytu tak nemá možnost zjistit, kdo je v jeho bytu k trvalému pobytu přihlášen. Jedním z důsledků pak mohou například být zahájené exekuce na majetek vlastníka bytu, který nemá s dlužníkem nic společného. "Naším cílem je přesvědčit ministerstvo vnitra o nutnosti tento zákon co nejrychleji upravit," řekl senátor Vystrčil. 

Spolu s odboráři z jihlavského BOSCHe se Miloš Vystrčil také snaží o úpravu zákoníku práce. Podle aktuálního znění totiž není možné, aby se zaměstnavatel a zaměstnanec po  souhlasu  odborů či úřadu práce dohodli na opakovaném uzavření pracovní smlouvy na dobu určitou. To může do budoucna přinést velké problémy zejména zaměstnancům samotným. "Tato možnost v dřívějším znění zákoníku práce byla a nyní z něj zmizela. Přitom jde nové znění přímo proti zájmům samotných zaměstnanců, o čemž svědčí i fakt, že na nápravě se mnou odboráři intenzivně spolupracují," popsal Miloš Vystrčil s tím, že ministerstvo práce změnu zákoníku, resp. návrat ke staršímu znění slíbilo, jestliže bude mít souhlas svazu zaměstnavatelů a odborů. 

Ke spíše neformálním aktivitám Miloše Vystrčila patřilo v uplynulém roce založení senátorského Sdružení přátel Zakarpatské oblastí Ukrajiny. Jde o volné uskupení bez právní subjektivity, které se snaží najít nějaké formy pomoci východnímu regionu. "Se Zakarpatskou oblastí jsme v březnu podepsali memorandum o spolupráci a dnes se rýsuje první menší projekt. Každý senátor najde ve svém obvodu základní školu, jejíž žáci by byli ochotní věnovat hračky dětem v Podkarpatí . Pokud se to podaří, hračky by na východ mohly putovat před Vánoci," řekl Vystrčil. 

 

Přílohy