Senátor Vystrčil položil kytici u pomníku v Ořechově

23.05.2012

Tradičním slavnostním položením květin a pietním aktem si v sobotu 21. dubna lidé v Ořechově u Telče připomněli 70. výročí od vysazení paraskupiny Out Distance. U památníku velitele skupiny nadporučíka Adolfa Opálky se s pamětníky, představiteli armády a dalšími účastníky již poněkolikáté sešel také senátor Miloš Vystrčil, který nad letošním ročníkem převzal záštitu.


Organizátoři připravili bohatý doprovodný program, který mimo jiné obsahoval výstavu ANLET, Někomu život, někomu smrt - 70. výročí operace Anthropiod. Nechyběly seskoky výsadkářů a ukázky bojových umění nebo vystoupení skotských dudáků The Rebel Piper.

Tříčlenná skupina Out Distance, vycvičená v Anglii k sabotážním akcím na území okupované republiky, přistála u Ořechova 27. března 1942. Akce se tehdy nepovedla, velitel se při seskoku zranil a parašutisty pronásledovalo gestapo. Adolf Opálka se přesto dostal do Prahy, kde se stal aktérem atentátu na říšského protektora Reinhard Heydricha a našel smrt v kryptě kostela svatého Cyrila a Metoděje. Další člen, Ivan Kolařík, se v bezvýchodné situaci otrávil. Třetí z parašutistů Karel Čurda přešel na stranu gestapa a po válce byl popraven.

Přílohy