Školy a školky

01.08.2013

Přestože závěr školního roku již máme měsíc za sebou a pro žáky studenty začíná druhá polovina prázdnin, dovolím si se alespoň krátce vrátit ke třem zážitkům z konce školního roku a začátku prázdnin.


V druhé polovině června mě pozvali prvňáčci z Polné již podruhé k sobě do školy, aby mi předvedli, jak splnili svůj slib daný na začátku roku a během jednoho školního roku se naučili číst, psát a počítat. Společně s panem ředitelem Zdeňkem Dvořákem a paní zástupkyní Danou Močubovou jsme se přesvědčili, že děti s pomocí svých paní učitelek slib splnily a dokonce si navíc nacvičily i moc pěkné vystoupení. Přiznávám, že jsem trochu využil slavnostní situace a při předávání slíbené knižní odměny jsem z dětí vymámil slib, že si každý z nich přes prázdniny přečte alespoň jednu knížku a že to nebude komiks. Tak se již po prázdninách těším na seznam přečtených knížek, který mi děti pošlou. O tom, že slib splní, po zkušenosti s psaním čtením a počítáním, nepochybuji.

Poslední školní den pátek 28. 6. jsem využil pozvání a zúčastnil se oslav 30. výročí otevření mateřské školy ve Slavonicích. Společně s panem místostarostou Hynkem Blažkem a paní ředitelkou Vítězslavou Benešovou jsme prošli celou školku. Atmosféra panující ve školce na mě působila mile a příjemně, děti i rodiče, které jsem potkal mi připadali spokojení a jak se říká v pohodě. Co mě zaujalo a co jsem opravdu ocenil, byla skutečnost, že škola nejen poskytuje speciální pedagogickou péči a je schopna vyučovat i děti s jiným než českým mateřským jazykem, ale že pedagogičtí pracovníci ve spolupráci s dalšími odborníky sami vytvářejí pracovní sešity. To je věc skutečně neobvyklá a všichni, kteří se na tom podílejí, zasluhují uznání a pochvalu.

Poslední zpráva z konce školního roku mě také překvapila, ale spíše nemile. Jako krajský zastupitel na Vysočině vím, že je studentů na středních školách málo a že je nutné situaci na středních školách řešit. Proč ale v Českých Budějovicích na krajském úřadě vznikl plán, který v první fázi dává zapomenout na název dačického gymnázia, tomu opravdu nerozumím.

Přílohy