Skupina senátorů navrhuje výrazné omezení imunity zákonodárců

23.05.2012

Omezení imunity. Toto zásadní politické téma nejen posledních dní bude pravděpodobně opět na programu zasedání Senátu Parlamentu České republiky. Dvanáct senátorů a senátorek předložilo návrh senátního návrhu ústavního zákona, kterým se mění Ústava České republiky. Návrh by měl být zařazen na jednání schůze Senátu již ve čtvrtek 24. 5. 2012.


Předložený návrh si klade za cíl zúžit dosavadní ústavní úpravu imunity členů Parlamentu a soudců Ústavního soudu. Podstatou navrhovaných změn je úplné vypuštění ustanovení, která podmiňují umožnění zahájení trestního stíhání u poslanců, senátorů souhlasem příslušné komory Parlamentu.

Předložený návrh je v tomto směru radikálním řešením, jak vůči stávajícímu znění zákona, tak i ve srovnání s tolik diskutovaným návrhem omezením imunity zákonodárců pouze na dobu výkonu funkce, který nedávno předložila Senátu Poslanecká sněmovna.

„Dlouhodobě jsem přesvědčený, že není důvod, aby se poslanec nebo senátor vyjma vystoupení a hlasování v Poslanecké sněmovně nebo v Senátu mohl vyhnout trestnímu stíhání,“ uvedl k návrhu zákona jeden z jeho předkladatelů senátor Miloš Vystrčil.

Dalšími navrhovateli jsou senátoři a senátorky Jaroslav Kubera, Luděk Sefzig, Tomáš Jirsa, Veronika Vrecionová, Vítězslav Jonáš, Karel Šebek, Alena Palečková, Přemysl Sobotka, Tomáš Kladívko, Richard Svoboda a Petr Bratský.

Přílohy