Tentokrát přímo ze senátorské lavice

02.03.2014

Tak a máme to za sebou. V polovině února jsme v senátních výborech konečně projednali a doporučili ke schválení tři senátní návrhy zákona. Můj stranický kolega a kamarád z kanceláře senátor Jaroslav Zeman, který je zároveň starostou malé obce Albrechtice v Jizerských horách, inicioval novelu zákona o odpadech a dvě novely zákona o hmotné nouzi.


Zapojili se i ostatní senátoři napříč politickým spektrem a po jednání na ministerstvech a se všemi možnými dalšími organizacemi i jednotlivci vznikly tři návrhy změn zákonů, které by po přijetí měly alespoň částečně zabránit třem nešvarům.

Změna zákona o odpadech by měla všem zlodějům okapů, litinových vík od kanálů, měděných kabelů apod. podstatně ztížit zpeněžení tohoto nakradeného majetku.

Dvě novely zákona o hmotné nouzi by konečně měly:

Za prvé zásadně omezit zisky nově vznikající vrstvě „rádobypodnikatelů“ v oblasti nájemního bydlení. Přijetím novely by se měly zásadně omezit možnosti získávat díky státem vypláceným příspěvkům na bydlení nehorázné sumy za ubytování od v hmotné nouzi se nacházejících občanů.

Za druhé, by se měla pro dlouhodobě nezaměstnané, kteří již ztratili nárok na podporu v nezaměstnanosti, opět vytvořit možnost si výkonem veřejné služby zvýšit vyplácený příspěvek na živobytí. Kdo má chuť a snahu pracovat alespoň 20 hodin měsíčně, by na tom měl být tedy lépe než ten, kdo vůbec pracovat nechce.

Všechny tři novely zákona bude pravděpodobně v březnu projednávat Senát na svém plenárním zasedání. Pokud vše dobře dopadne a já věřím, že ano, bude rozhodovat Poslanecká sněmovna. Na ní a na vyjádření příslušných ministerstev bude záležet, zda a případně jak rychle vstoupí v platnost.

Přílohy