Obnova památky vojákům Československé armády

20.09.2016

Dne 26. září 1947 nedaleko Telče u Dolní Vilímče tragicky zahynuli dva vojáci základní služby, svob. Jaroslav Barták a voj. Stanislav Gerneš. Základní vojenskou službu vykonávali v Jemnici. Zmíněný den byla část posádky povolána do Nové Říše v rámci operace proti Banderovcům, kteří měli oblastí mezi Novou Říší a Telčí údajně procházet na západ.


Špatnou organizací vojenské operace se stalo, že v podvečer, když byli na určeném stanovišti u Dolní Vilímče, si je jiná jednotka Československé armády, složená z bývalých partyzánů, spletla s Banderovci a zastřelila je. Pozůstalí nechali na místě neštěstí postavit malý pomníček, který měl tragedii, a hlavně oba muže, připomínat. Po roce 1948 nebylo možné o této události otevřeně hovořit. Následovala kolektivizace, díky které se pomníček octl uprostřed velkého lánu, a postupně jej devastovala zemědělská technika. Pamětní deska, která na něm byla osazena, se ztratila... Na neštěstí se tak postupně zapomínalo.

V loňském roce se o událost začali zajímat regionální badatelé. Díky pamětníkům a místním kronikářům bylo nakonec objeveno i torzo pomníčku. Na základě iniciativy telčského kronikáře Oldřicha Zadražila a senátora Miloše Vystrčila, v jehož senátním obvodu místo neštěstí leží, bude 23. září ve 14 hodin na místě tragédie odhalen restaurovaný kříž, který bude tragickou událost a oba mladé muže trvale připomínat. Odhalení se zúčastní oficiální delegace Armády České republiky. Součástí slavnostního odhalení bude také ekumenická vzpomínka na oba padlé. Pietní místo bude osazeno QR kódem s adresou http://www.telc.eu/dv_p_1947. Na odkazu jsou zveřejněny zásadní historické dokumenty o tragédii.

„Jsem rád, že se nakonec i díky obyvatelům Dolní Vilímče podařilo obnovu pomníčku domluvit a realizovat. Všem, kteří se o to zasloužili, patří naše poděkování. Na žádného československého vojáka, který padl při službě vlasti, by se nemělo zapomínat,“ okomentoval znovuobnovení pomníčku senátor Miloš Vystrčil

 

Data obou padlých:

Jaroslav Barták, nar. 22. 7. 1924, svobodník v činné službě v Jemnici, obchodní příručí ve Veselí č. 8, p.o. Nové Město na Moravě, tamtéž narozený i příslušný, svobodný. Vyznání evangelické.
Způsob smrti: Střelné poranění, průstřel plic a srdce, vykrvácení. Pohřben Veselí, českobratrský evangelický hřbitov dne 1. 10. 1947.

Stanislav Gerneš, nar. 10. 1. 1924, vojín v činné službě v Jemnici, obchodní příručí, narozený v Jobově Lhotě okr. Polička, příslušný do Předměstí okr. Polička, svobodný. Vyznání českobratrské – evangelické. Způsob smrti: Střelné poranění, průstřel plic a srdce, vykrvácení.

 

Více informací:

Miloš Vystrčil, 606 767 544, milos@vystrcil.cz

Oldřich Zadražil, 774 584 841, oldrich.zadrazil@tiscali.cz

Přílohy