Tiskové oznámení: Štafetová pocta legendárnímu atletovi

22.07.2016

Čtyři zlaté (z toho tři na jedné olympiádě) a jedna stříbrná medaile z vytrvalostních běhů na letních olympijských hrách, tři zlaté na mistrovství Evropy, osmnáct světových rekordů, patnáct titulů mistra republiky a hlavně neuvěřitelné tréninkové dávky a metody. To byl ve zkratce světově proslulý atlet Emil Zátopek.


Na „Českou lokomotivu“ či „Emila Hrozného“, jak se mu přezdívalo, zavzpomínají tuto sobotu 23. července 2016 v Martínkově na Vysočině. Od 15.00 hodin se tam koná již pátý ročník štafetového maratonu s názvem Pocta Emilu Zátopkovi. Účastníci tak vzdají hold muži, jenž byl prvním a zároveň posledním atletem, který na jedněch olympijských hrách (Helsinky, 1952) vyhrál běh na 5 km, 10 km a následně také maraton. Ten navíc tehdy běžel vůbec poprvé.

Účastníci akce budou běhat okolo martínkovské návsi, délka jednoho okruhu je 517 metrů. Předchozích čtyř ročníků se zúčastnilo 503 lidí, kteří společně oběhli 3 511 okruhů, tedy 1 815 187 metrů. Po roce se do běhu opět zapojí také senátor Miloš Vystrčil.

„Když najdu chvilku, bývá to několik posledních let právě běh, kterým relaxuji. Emil Zátopek je pro mě legendou, vzorem, příkladem železné vůle, nezlomnosti a úžasného nasazení. Možná se tolik neví, že aplikoval i velmi zajímavé tréninkové metody, byl k sobě velmi tvrdý. Na setkání v Martínkově se moc těším. Zdeněk Řepa a tým kolem něj si při této akci zaslouží podporu. Na naše velikány bychom neměli zapomínat, a čím si lépe připomenout Emila Zátopka než během,“ uvedl senátor Vystrčil.

Vstupné na akci je dobrovolné, organizátoři mají zajištěno občerstvení, od 18.00 hodin bude na návsi vyhrávat country kapela Wegett.

Přílohy