Tváře českého undergroundu v Senátu

31.10.2019

Ivan „Magor“ Jirous, Milan „Mejla“ Hlavsa, Egon Bondy, Dáša Vokatá či Václav Havel. Zkrátka lidé, kteří se aktivním bojem proti totalitě zasloužili o svobodnou Českou republiku.


Právě tyto osobnosti připomenou k 30. výročí sametové revoluce nevšední portréty výtvarnice Michaely „LaPapuly“ Krátké, a to od středy 30. října až do 11. listopadu 2019 v Předsálí Jednacího sálu Senátu Parlamentu ČR.

Výstava s názvem Tváře českého undergroundu, kterou po dohodě s jihlavskou autorkou inicioval senátor Miloš Vystrčil (ODS), zahrnuje devět obrazů, malovaných na papíře či plátně a doplněných o popisky s krátkými životopisy. Vernisáž je ve Valdštejnském paláci naplánovaná až na středu 6. listopadu 2019 od 18.00 hodin.

Výstava je připomínkou 30 let svobody. A právě spojujícím obsahovým prvkem všech umělecký děl jsou portréty lidí, kteří proti totalitě bojovali aktivní činností v undergroundu. „Obrazy vznikly z potřeby dozvědět se o těchto lidech víc a hlavně z potřeby poděkovat těm, díky nimž žijeme ve svobodě. Například já si můžu malovat, co chci a nikdo mě za to netrestá,“ podotkla výtvarnice Michaela Krátká, známá pod pseudonymem LaPapula.

„Považuji za šťastnou shodu náhod, že se podařilo v předvečer 17. listopadu získat Předsálí Jednacího sálu Senátu pro výstavu portrétů osobností, které se dokázaly postavit proti režimu právě v době nesvobody. Na výstavu se velmi těším a věřím, že se vernisáže zúčastní i zajímavé osobnosti, které si budou moci prohlédnout své vlastní portréty,“ uvedl senátor Miloš Vystrčil.  

LaPapula, vlastním jménem Michaela Krátká, vystudovala střední zdravotnickou školu v oboru zubní technik, kde si mimo jiné vypěstovala skutečný cit pro detail a její obrazy se tak vyznačují až hyperrealistickým stylem. Malbou akrylovými a olejovými obrazy se zabývá od roku 2011. Ve své tvorbě, vedle velmi typických portrétů, se nechává inspirovat etnickou rozmanitostí, někdy až šamanskými motivy a velkou sérii obrazů věnovala i zvířecím motivům.