V Telči změří opět síly nejodolnější hasiči

16.09.2016

Jde o soutěž, která se kromě Severní Ameriky pořádá pouze v několika evropských státech. V České republice je dokonce jediná svého druhu s účastí světové elity. V letošním ročníku změří síly na sedmdesát nejodolnějších hasičů v závodě jednotlivců, po kterém bude následovat soutěž štafet. O co jde?


O takzvanou Firefighter Combat Challenge, jejíž podtitul zní „Nejtěžší dvě minuty ve sportu“. Ti nejlepší hasiči se po roce opět utkají v Telči, a to v sobotu 17. září 2016 od 10.00 hodin v areálu Hasičské stanice v Luční ulici. Druhý ročník navazuje na třináct dílů Telčského pětiboje.

 

Na co se můžou návštěvníci, kteří mají vstup zdarma, těšit? Účastníci soutěže musí nejprve v kompletní výstroji i s dýchacím přístrojem a obličejovou maskou vynést asi dvaceti-kilogramovou hadici do čtvrtého patra, další vytáhnout na dvanáctimetrovou věž, pak pomocí úderů palice posunout víc než sedmdesátikilové závaží o jeden a půl metru a vystartovat na slalomový běh s hadicemi mezi kužely, poté sestřelit vodním proudem terč a na závěr odtáhnout osmdesátikilovou figurínu do cíle. Loni fyzicky náročný závod nejrychleji zvládl Lukáš Novák z Prahy s výsledným časem 105 vteřin.

 

Na adrenalinovou akci mimo jiné zamíří i senátor Miloš Vystrčil, který organizaci závodu opět finančně podpořil. „Jedná se o divácky velmi zajímavou soutěž, která ve zkratce ukazuje, do jakých extrémních podmínek se v krajních případech mohou hasiči při své práci dostat. Těší mě, že hasiči z Česka patří v této soutěži k nejlepším na světě a jsem hrdý na to, že jsme soutěž byli schopní již podruhé za sebou zorganizovat na Vysočině v Telči. Rád bych za to organizátorům poděkoval,“ uvedl senátor Miloš Vystrčil.

Přílohy