Vánoční dárek - nedárek pro města a obce

28.12.2015

Asi většina ví, že obce a města získávají prostředky na svoji správu kromě jiného také jako část daní, které stát od občanů vybere. Není tomu tak dlouho, kdy zákonodárci snížili příjmy obcí a krajů, protože stát potřeboval peníze na jiné účely, konkrétně třeba na zavedení druhého důchodového pilíře.


Možná jste si někteří všimli, že druhý důchodový pilíř se nyní ruší. Bylo by tedy logické krajům a obcím peníze vrátit. V prosinci 2015 přišla vláda do Senátu s návrhem, že peníze, které kdysi krajům vzala, krajům vrátí. Jedná se pro všechny kraje o celkové navýšení příjmů asi o 3,7 miliardy korun ročně.

K mému překvapením, se však vláda rozhodla, že obcím a městům žádné peníze vracet nebude. Prý již dostaly dost a prý i tak dobře hospodaří.

Snažili jsme se to v Senátu změnit. Bohužel se to povedlo jen z velmi malé části. Namísto původně námi navrženého navýšení příjmů obcí v roce 2017 o 2 miliardy korun a v roce 2018 o dalších 7 miliard korun nakonec prošel návrh, který obcím peníze zároveň bere i dává. Tvrzení ministerstva financí, že celkově si přesto obce v roce 2017 polepší asi o jednu miliardu korun, osobně považuji spíše za věštění z křišťálové koule. Přijaté řešení je tedy takový vánoční dárek - nedárek. Někdy také říkáme, že „vlk se nažral a koza zůstala celá“.

Je to škoda. Obce jsou totiž mnohem lepší hospodářem než stát. Je to zřejmé třeba jen z toho, že zadlužení obcí je mnohem nižší než zadlužení státu.

No co, v příštím roce navrhneme společně s kolegy posílení příjmů obcí znovu a třeba to vyjde. Zařazuji si to do svých novoročních předsevzetí. Vám všem, kteří máte tu trpělivost a dočetli jste až sem, přeji příjemné prožití vánočních svátků a šťastný a úspěšný rok 2016. Také Vám přeji, aby každý, kdo si od Vás něco půjčil, Vám vše vždy v pořádku vrátil. smile

Přílohy