Výlovy

02.11.2015

Takový výlov, to je zejména na menší obci společenská událost se vším všudy. Schází se nejen obyvatelé celé vesnice, ale přijíždí i návštěvníci zblízka i z daleka. Pozorují cvrkot kolem rybníka, povídají a samozřejmě jedí a popíjejí.


K výlovům patří i děti v holínkách, někdy i se síťkami a podběráky. Hlavně kluky odkryté bahnité dno se zbytky kaluží a v nich ukrytých mřínků, bělic a dalších ryb neodolatelně láká.

A potom samozřejmě jsou tady ty úžasné rybí řízky a rybí škvarky, někde dostanete také mlíčí, rybí polévku nebo třeba kapra po mlynářsku. Prostě koncert pro oči i žaludek.

A kdo náhodou dostane chuť na jiné než rybí maso, také se obejde. Málokdy chybí klobása nebo třeba i vepřový řízek. Organizátoři bývají připraveni na všechno.

K tomu všemu samozřejmě pivo a další studené i teplé nápoje a také muzika. Bez muziky to nejde. Alespoň harmonika je slyšet vždycky.

Tohle všechno, ty dobroty, muziku, stan s lavicemi a sudem piva, rybáře se sítí, džbery, podběráky a veškerým dalším zařízením musí někdo dát dohromady a zařídit, aby všechno fungovalo.

A právě to se mi na výlovech líbí úplně nejvíc. Jak všechno a všichni fungují, každý ví, co má dělat, lidi si pomáhají a společně se baví. Celá vesnice je pyšná ne ten svůj výlov a táhne za jeden provaz. Lidi jdou dohromady a drží při sobě.

I jako obyčejný návštěvník se za chvíli, když chcete, například dozvíte, ke komu patří to které dítě, kdo a od kolika od rána balil řízky, kolik kilogramů ryb se muselo přikoupit a odkud je zapůjčený velkokapacitní stan.

S manželkou podzimní výlovy milujeme. A zdaleka ne jen kvůli těm rybím pochoutkám. Máme moc rádi tu přátelskou pohodovou atmosféru, plnou veselí, zablácených holínek a teplých právě usmažených rybích řízků a dalších dobrot. Dokonce na výlovu nám nevadí ani stání ve frontě. Nikde se toho člověk totiž nedozví, jak právě ve frontě na rybí řízek nebo škvarky. Všichni se baví se všemi nebo jen tak pozorují okolní dění.

Zkrátka výlovy u nás k podzimu patří a díky všem, kteří tuto poučnou, zábavnou a chutnou tradici organizují a šíří.

Přílohy