Výstavní síň Senátu zaplnily skvosty z Havlíčkobrodska

19.10.2012

Spisovatelé Karel Havlíček Borovský a Jaroslav Hašek, básník Bohuslav Reynek, malíř Jan Zrzavý nebo také sochař Radomír Dvořák. Tato a řada dalších jmen budou až do 2. prosince letošního roku úzce spojeny s Výstavní síní Senátu Parlamentu České republiky. 


Ve čtvrtek 18. října tam totiž slavnostní odpolední vernisáží odstartovala výstava "Havlíčkobrodsko – ze sbírek Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod", která představuje fenomény a osobnosti Havlíčkobrodska.

Výstavu pořádá pod záštitou senátora Miloše Vystrčila Kancelář Senátu a Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod. „Jsem vděčný paní poslankyni Fischerové za ten nápad a Senátu za vstřícnost s jakou jeho pracovníci přistoupili k instalaci výstavy. Věřím, že návštěvníci výstavy ocení, že budou moci obdivovat krásy a umění Vysočiny aniž by museli opustit „Prahu“, zároveň věřím i tomu, že po zhlédnutí této výstavy to stejně nevydrží a přímo na naši kouzelnou Vysočinu vyrazí,“ prohlásil s úsměvem při zahájení výstavy senátor Miloš Vystrčil. Kromě něj se vernisáže zúčastnili například poslankyně Jana Fischerová, ředitel Muzea Vysočiny Jiří Jedlička či vedoucí Kanceláře Senátu Jiří Uklein.

Záměrem výstavy je prezentovat fenomény Havlíčkobrodska prostřednictvím sbírkových předmětů, které má muzeum ve svých sbírkách. Návštěvníci tak uvidí díla žijících i nežijících autorů jako jsou Bohuslav Reynek, Daniel Reynek, Jan Exnar, Radomír Dvořák, Jiří Bašta, připomínky historických osobností a pověstí, které jsou spjaty s regionem - Karel Havlíček Borovský, Jaroslav Hašek, Kateřina Barbora Kobzinová. Zároveň se můžou seznámit se zajímavými exponáty ze sbírek, čeká na ně například epitaf Adama Lukeše, kancionál Pavla Mělnického, Panna Maria Immaculata, archeologickými nálezy i fenomény Havlíčkobrodska z oboru sklářství, kamenictví, bramborářství či hokeje. 

Na výstavě jsou prezentovány tyto fenomény a osobnosti: 

1)     Karel Havlíček Borovský – spisovatel, novinář, prezentace prostřednictvím dobových tiskovin a exponátů

2)     Jaroslav Hašek – spisovatel, novinář, foto + informace o vazbách na Havlíčkobrodsko (psal a zemřel v Lipnici nad Sázavou)

3)     Jan Exnar – sklář (61 let), žijící autor, žák předního českého skláře Stanislava Libenského, autor tavených plastik a obrazů

4)     Radomír Dvořák – Havlíčkův Brod, autor památníku odposlechu a dalších kamenných a dřevěných plastik

5)     Jiří Bašta – výtvarník z Ledče nad Sázavou, žijící autor olejů, kreseb a kamenných plastik

6)     Bohuslav Reynek – Petrkov, nežijící autor řady básní, grafických listů, knih + fotografie BR

7)     Daniel Reynek – Petrkov, žijící syn Bohuslava Reynka, autor řady krásných fotografií

8)     Jan Zrzavý – rodák z Okrouhlice u Havl. Brodu, malíř

9)     Fenomén kamenictví – výrobky a propag. materiály firmy Granit + foto + obraz z kamenického prostředí

10) Fenomén hokej v Havlíčkově Brodě – Suchý, Holíkové, Augusta, Chalupa, Vašíček a další – prezentace minulosti a současnosti hokejové tradice – hokejky, dres, fotografie

11) Fenomén bramborářství – foto + exponáty + informace o tradici pěstování a šlechtění brambor

12) Fenomén sklářství – exponáty + informace o tradici sklářství na Havlíčkobrodsku

13) Kateřina Barbora Kobzinová – barokní osobnost H. Brodu, barokní obraz, portrét BK + legenda o založení Gymnázia B. Kobzinovou

14) Kostra Hnáta – výklenková socha - brodský hlásný, který měl podle středověké legendy zradit a otevřít bránu jihlavskému vojsku. Byl chycen a odsouzen k smrti. Od té doby musí zvonit ve výklenku Staré radnice.

15) Plastika Panna Maria immaculata (neposkvrněná) – pozlacená barokní soška panny Marie

16) Archeologie – ukázky acheolog. vykopávek – mincovní poklad, starý meč z doby husitství

17) Epitaf Adama Lukeše – epitaf na dřevěné desce z období moru s textem o pohromě na zadní straně

18) Kancionál Trčků z Lípy – objemná kniha – bohatě iluminovaný zpěvník na pergamenu

Přílohy