Vzájemný boj je cestou do pekel

24.11.2011

V níže uvedeném textu reaguje senátor Miloš Vystrčil na obsah hromadného e-mailu, který je rozesílán údajně za STAN Kraje Vysočina panem Šafránkem. Celý obsah e-mailu je uveden níže pod reakcí Miloš Vystrčila, jako jeho příloha.


Otevřený dopis Miloše Vystrčila:

Vážené kolegyně a kolegové, vážené starostky, starostové, místostarostky, místostarostové, zastupiteky, zastupitelé a Vy všichni další, kteří se zajímáte o příjmy a zejména život obcí vůbec.

Je mi jasné, že dnešní život obcí a měst není vůbec jednoduchý. Je mi jasné, že velké rozdíly v příjmech na obyvatele čtyř velkých měst (Prahy, Brna, Ostravy a Plzně) oproti městům ostatním je nespravedlností a chybou, se kterou je potřeba se vypořádat.

Využívat však volání po nápravě nespravedlnosti k pomluvám a rozsévání atmosféry plné vášní, nesnášenlivosti, závisti a nenávisti je počínání pro mě nepřijatelné.

Jsem přesvědčen, že není nic zranitelnějšího, než rozeštvané a navzájem se nenávidějící kraje, města, obce a nakonec i občané. Jestliže ve jménu nápravy chyby nebo chcete-li nespravedlnosti někdo dnes zvedá prapor a s planoucíma očima veřejně uráží klidně i premiéra naší země, potom tomu přestávám rozumět a musím se za některé z nás stydět.

Navíc, věřím, že zejména těm zkušenějším je jasné, že atmosféra, která díky tomuto postupu vzniká, není atmosférou, která může vést k dohodě nebo nápravě nespravedlnosti, naopak je to atmosféra, která vede naše obce a s ní i tuto zemi do pekel (a samozřejmě nedohodě).

Velmi Vás tedy prosím, nenechte se zlákat laciným populismem těch, co nabízejí jednoduchá a rychlá řešení. Osobně jsem o příjmech obcí a navýšení příjmů tech menších jednal a psal již v době, kdy někteří dnešní "revolucionáři" o celé věci ještě nevěděli vůbec nic. K tomu, aby došlo k první změně, která posílila příjmy zejména menších obcí, vedla docela dlouhá a nejednoduchá cesta. Podobně tomu bude i nyní. A bude to tím složitější, čím více se "podaří" rozeštvat jednoho proti druhému, obec proti obci, město proti městu, politika proti politikovi, stranu proti straně.

Nechce se mi snad ani věřit, že někteří lidé - příznivci jedné z politických stran jsou dnes za drobný přírůstek svých stranických preferencí ochotni zaplatit tak vysokou cenu, jakou je vzájemná důvěra komunálních politiků a ochota se domlouvat a spolupracovat. Vůbec se mi pak již nechce věřit, že tak činí se souhlasem či vědomím, byť krajského vedení, některé z politických stran nebo hnutí. Věřím, že se dozvím, že tomu tak není.

Mějte se pěkně.

Miloš Vystrčil

Přílohy