Základní registry

02.05.2012

Podle zákona o základních registrech (zákon č. 111/2009 Sb.) nesmí od 1. 7. tohoto roku již úředník od Vás referenční údaje požadovat, ale je povinen si je samostatně dohledat!


Prý to bude pozitivní revoluce. Prý přestane po úřadech běhat občan a začne běhat papír. Prý se stát konečně dozví, co, kdo, jak a za kolik na úřadech dělá. Prý skončí tzv. vrchnostenské pojetí veřejné správy. Prý se nám všem občanům i úředníkům na úřadech ulehčí život. Prý skončí život občana „atleta“, který běhá po úřadech a začne život občana „klienta“ a skutečného „zákazníka“.

Prý to ale všechno nepůjde úplně bezbolestně, neboť pro to, aby se všechna předchozí „PRÝ“ od 1. 7. 2012 postupně naplnila toho musíme ještě mnoho udělat a změnit.

Pokud můj první odstavec u někoho z Vás vzbudil zvědavost o jaké že vlastně pozitivní revoluci to píši, pokusím se v následujících řádcích alespoň velmi zjednodušeně odpovědět. Píši o tzv. základních registrech. Srozumitelněji řečeno píši o tom, že stát – státní úřad bude povinen již od 1. 7. 2012, tedy cca již za dva měsíce, nevyžadovat od občanů údaje, které má díky různým agendám, které vykonává a eviduje již k dispozici.

Od 1. 7.  bude úředník na městě či jiné veřejnoprávní instituci (finanční úřad, pracovní úřad, živnostenský úřad, …) povinen si samostatně po předložení například Vašeho občanského průkazu dohledat právě díky možnosti nahlížet do základních registrů většinu Vašich dalších osobních údajů, které potřebuje k vyřízení vaší žádosti, stížnosti apod.

Těch Vašich osobních údajů v registrech, které se nazývají referenční údaje, je zatím celkem 120 a patří mezi ně například adresa Vašeho bydliště, datum a místo narození, informace o tom, zda jste ženatí či svobodní, informace o tom, zda vlastníte řidičský průkaz nebo o tom jaké vlastníte nemovitosti nebo o tom, zda máte nebo nemáte zřízenu datovou schránku atd.

Ještě tedy jednou považuji za důležité zdůraznit dosud nevídanou věc: Podle zákona o základních registrech (zákon č. 111/2009 Sb.) nesmí od 1. 7. tohoto roku již úředník od Vás referenční údaje požadovat, ale je povinen si je samostatně dohledat!

Na úřadech tedy vznikne úplně nová situace, která bude provázena vznikem cca 400 nových formulářů. Nové formuláře po Vás totiž již nesmí vyžadovat uvádění referenčních údajů, proto se musí ty dosavadní, které je vyžadují, změnit.

Na úřadech, předpokládám, také na počátku července možná vzniknou trochu problémy. Je tomu tak vždy, když dochází k velké změně. I proto bych možná na konci svého článku chtěl všechny požádat na začátku července 2012 na úřadech o jistou míru trpělivosti. Přejít ze dne na den na nové formuláře a využívání základních registrů nebude jednoduché. To ale neznamená, že by občan neměl aplikaci zákona o základních registrech vlídně ale důsledně vyžadovat. Naopak, čím dříve se stane využívání registrů a jejich naplňování ze strany povinných orgánů samozřejmostí, tím lépe pro nás všechny.

Miloš Vystrčil
senátor

Přílohy