Co nás čeká?

13.01.2022

„Co nás čeká?“ je častá a typická otázka. Na začátku roku se jedná o otázku ještě o trochu častější a typičtější.


Protože nikdo z nás nemáme křišťálovou kouli a ani nadpřirozené prognostické schopnosti nezbývá než při hledání odpovědi na tuto otázku přistoupit k osvědčené metodě, která začíná rekapitulací minulosti a pravdivým popisem stávajícího stavu.

Co se týká každého z nás, tak to máme celkem jednoduché. Co jsme v uplynulé době prožili a udělali nebo naopak neudělali a s jakými výsledky všichni víme. V jakém prostředí a situaci se nacházíme, víme rovněž. Zbývá tedy si to nějak v hlavě uspořádat a snažit se využít svých silných stránek a příležitostí. A naopak se vyvarovat toho, v čem nejsme dobří (slabé stránky) nebo toho, kde nám hrozí nějaké nebezpečí (ohrožení).

Pokud tedy například máme blízké ochotné příbuzné v zahraničí (silná stránka) a jsme mladí a nadaní na jazyky (příležitost), potom toho můžeme využít k výjezdu do zahraničí za účelem rychlého zvládnutí jazyka. Pokud zase například trpíme alergií na jarní pyly (slabá stránka) a hrozí nám kvůli zaměstnání dlouhodobý jarní pobyt v přírodě (ohrožení), potom by bylo dobré se snažit zaměstnání změnit nebo se dobře zásobit účinnými léky.

Omlouvám se za ty dosti primitivní příklady. Vím, že život a naše životní situace bývají mnohem složitější. V principu však skutečně platí, že naše budoucnost, tedy to, co nás čeká, hodně záleží na naší schopnosti správně odhadnout situaci, ve které se nacházíme a znát schopnosti a možnosti, kterými disponujeme. Nevyplatí se ani přehnané sebevědomí, ani zbytečné sebepodceňování.

Abychom potom dokázali odhadnout, co nás čeká v našem městě nebo obci, ve které žijeme, tak potřebujeme vědět v podstatě to samé, jako v případě nás samotných. V čem je město (obec) silné, v čem je slabé, jaké má možnosti a jaké hrozí problémy. V případě obce nebo města může být to získávání pravdivých informací složitější. Proto je nutné se o život ve městě nebo obci zajímat. Potom jsme schopni lépe odhadnout, zda se věci dějí správně a někdy je možné je i ovlivnit.

Největší vliv na budoucí dění v obci nebo městě má občan v době komunálních voleb. V letošním roce 2022 budou v obcích a městech komunální volby, proto doporučuji se o dění zajímat více než obvykle. V komunálních volbách se totiž nerozhoduje o ničem jiném než právě o tom, co nás v našich obcích a městech čeká.

Většinu ze čtenářů již asi napadlo, že by se obdobně dalo psát i o tom, co nás čeká v krajích nebo v celé České republice atd., to ale již není mým cílem. Mým cílem je na závěr zmínit ještě jinou věc.

Stává se a může se to týkat člověka, organizace, instituce, samosprávy apod., že kvůli minulosti a okolním podmínkám není výchozí situace a pozice příliš dobrá a nelze si na začátku moc vyskakovat. Přesto je možné žít a fungovat relativně spokojeně a ledacos dokázat. Neděje se tak však ze dne na den, je k tomu třeba často trpělivosti, odhodlání a pracovitosti, které nakonec zpravidla doprovodí i to štěstí. Tak na to prosím nezapomínejme.

 

Zveřejněno 11. 1. 2022 v Jihlavských listech.

Přílohy