Do Mladoňovic se sjedou vystrčilky. I za účasti potomků zakladatele firmy Josef Vystrčil a syn

05.06.2014

roce 1858 si Josef Vystrčil starší založil v Telči dílnu, o šestadvacet let později přijal za společníka syna, taktéž Josefa, a již rozšířený podnik přejmenoval na Josef Vystrčil a syn. Právě firma pod tímto názvem dodávala sborům dobrovolných hasičů na Vysočině i za jejími hranicemi ruční, parní a později také motorové hasičské stříkačky.


Historické skvosty z telčské továrny, takzvané vystrčilky, které podnik až do znárodnění roku 1948 vyráběl, se teď setkají na jednom místě. V neděli 8. června od 13.00 v krytém hasičském areálu v Mladoňovicích na Třebíčsku. Tamní dobrovolní hasiči tam totiž uspořádali jejich sraz, na který se přijedou podívat i potomci výrobců – Miloš Vystrčil starší a Miloš Vystrčil mladší, senátor za obvod 52 – Jihlava, i jeho bratr Jiří.

Na netradiční setkání lákali v Mladoňovicích majitele unikátních hasičských stříkaček několik měsíců. „Opravu jedné z vystrčilek jsme právě u nás loni dokončili, firma Josef Vystrčil a syn ji vyrobila v roce 1933. Při loňských oslavách osmdesáti let od založení místního sboru dobrovolných hasičů jsme si s ní dokonce vyzkoušeli požární útok,“ uvedl organizátor akce Josef Abrahám.

Na srazu se podle něj předvede okolo patnácti plně funkčních i nefunkčních vystrčilek. Jejich přehlídka a ukázky požárních útoků s nimi odstartuje v jednu hodinu odpoledne. Akce se uskuteční v hasičském areálu, který má travnaté cvičiště, dlážděnou základnu a krytou část pro přibližně pět set návštěvníků.

Účast na unikátním setkání přislíbila také rodina Vystrčilova, konkrétně senátor Miloš Vystrčil se svým tatínkem a bratrem. „Potkávám úplně obyčejné lidi z vesnice, kteří opečovávají stříkačku vyrobenou mým pradědečkem nebo dědečkem. A považují ji za technický skvost. A já si zase říkám, jak širokou stopu zanechal náš rod na různých místech Vysočiny a mnohdy i dál. Na to jsem neuvěřitelně pyšný, i když na tom nemám žádnou zásluhu. S účastí proto počítám, bratr dorazí také. Tatínek ještě uvidí podle toho, co mu zdraví dovolí," uvedl senátor Miloš Vystrčil.

Ten mimo jiné sponzoruje Cenu Josefa Vystrčila, kterou v rámci Extraligy České republiky v požárním útoku vždy na konci sezony předává nejlepšímu konstruktérovi motorů a čerpadel. „Právě v těchto dnech před startem nového ročníku extraligy dokončujeme web, který se ceně a historii firmy i celé naší rodiny věnuje,“ dodal senátor.

Přílohy