Elektrické koloběžky z Vysočiny v Senátu

28.06.2016

„Kde si je můžeme objednat? Koupíme jich 10 pro Boží Dar.“ Takto bezprostředně reagoval senátor a starosta Božího Daru Jan Horník na zasedání výboru na prezentaci vítězů národního kola soutěžní přehlídky Enersol Michala Nováka a Josefa Brabence.


 Studenti pod vedením svého vyučujícího Milana Řehoře představili senátorům ekologický provoz na průmyslovce ve Žďáře nad Sázavou vymyšlené a zkonstruované elektrické koloběžky.

Představení projektu Enersol a jeho výsledků bylo totiž na začátku června na základě mého návrhu vítaným zpestřením programu zasedání Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Senátu PČR.

Je asi vhodné poznamenat, že po úvodním slově zakladatele projektu Jiřího Herodese se senátoři živě zajímali o fungování projektu a přítomné zástupce MŽP, MPO a MŠMT trápili otázkami ohledně jeho budoucí podpory.

„Projekt jsem neznala, ale z toho, co jsem slyšela, tak je zřejmé, že se jedná přesně o ten typ aktivity, který si zaslouží širokou podporu, neboť je zaměřen přesně v duchu evropské ekologické a energetické politiky,“ vyslovila svůj názor místopředsedkyně výboru senátorka Jitka Seitlová.

Spokojen s návštěvou byl i ředitel Regionálního vzdělávacího centra pro Vysočinu Josef Váca. „Jsem velmi rád, že Vysočina hraje v tomto projektu prim nejen z hlediska nejlepších výsledku, ale i z hlediska propagace a podpory. Věříme, že naše návštěva v Senátu pomůže další podpoře projektu.“

Co napsat na závěr. Jsem rád, že se šikovní lidé z Vysočiny takto mohli v Senátu prezentovat a myslím, že sklidili zasloužené uznání. Člověk z toho má dobrý pocit. Věřím, že obdobně pozitivně přijetí v Senátu vnímali přítomní žáci a vyučující VOŠ a SPŠ Žďár nad Sázavou včele s ředitelem Jaroslavem Kletečkou.

Miloš Vystrčil, krajský zastupitel, senátor

Přílohy