Internet v Telči

27.08.2021

Věřím, že mnozí na Vysočině vědí, že k vysočinskému létu již 39 let patří festival „Prázdniny v Telči“.


Věřím, že mnozí na Vysočině vědí, že k vysočinskému létu již 39 let patří festival „Prázdniny v Telči“.

Málo se ale ví, že na konci devadesátých let se snaha festival zpřístupnit a propagovat i s pomocí Internetu stala pro počítačové nadšence základním impulsem ke vzniku akce s názvem „Internet v Telči“.

Na letošním zahájení 22. ročníku akce „Internet v Telči“ mě požádal vedoucí odboru informatiky Krajského úřadu Kraje Vysočina Petr Pavlinec o vzpomínku.

Ne všechno si pamatuji přesně. Vím však zcela jistě, že organizátor „Prázdnin v Telči“ Milan Medvěd Kolář byl od začátku velkým příznivcem a propagátorem zpřístupnění festivalových vystoupení uživatelům Internetu a že jsme společně již v roce 2000 (byl jsem tehdy ještě v Telči starostou) zajišťovali, aby pro návštěvníky Telče byl zajištěn přístup k prvním počítačům připojených na Internet. Vyčlenili jsme pro to místnost v tehdejší učňovské škole. Velmi rychle začal akci od roku 2001 podporovat i Kraj Vysočina včetně velkého fandy rozvoje informatiky a Internetu tehdejšího hejtmana Františka Dohnala.

Právě Kraj Vysočina přišel s impulsem využít přirozené přitažlivosti „Prázdnin v Telči“ k pravidelnému setkávání výměně zkušeností informatiků z měst a obcí a soukromé sféry. Tak vzniklo setkání s názvem „Internet v Telči“, které se letos v Telči konalo již po dvaadvacáté.

K tomu jenom na závěr dodávám, že není lepší odměny, než když po více než dvaceti letech vidíte spokojené lidi na tradiční akci, jejíž začátky osobně pamatujete. I proto ode mne velké poděkování všem organizátorům a příznivcům „Internetu v Telči“.

 

Miloš Vystrčil, krajský zastupitel, senátor

 

Zveřejněno v Novinách Kraje Vysočina 2021/7–8 (měsíčník pro občany Vysočiny).

Přílohy