Král biatlonové sezony? Světový šampionát v Novém Městě

27.06.2013

Pražský klub SaSaZu se v úterý 23. května stal na chvíli biatlonovým centrem České republiky. Na programu byl galavečer při příležitosti vyhlášení nejlepších biatlonistů sezony 2012/2013 a já jsem měl tu čest, společně s náměstkem hejtmana Kraje Vysočina Vladimírem Novotným a místostarostou Nového Města na Moravě Stanislavem Markem, se tohoto hodnocení biatlonové zimy zúčastnit.


A je třeba říct, že to bylo hodnocení veskrze pozitivní. Není divu, vždyť biatlonová sezona byla z českého pohledu nebývale úspěšná. Přinesla patnáct umístění na stupních vítězů v závodech Světového poháru i bronz ve smíšené štafetě na mistrovství světa. Ale hlavně se do paměti všech nesmazatelně vryla mimořádně vydařeným světovým šampionátem v Novém Městě na Moravě. 

Právě vzpomínky na únorové mistrovství světa, které navštívilo přes dvě stě tisíc diváků, nejdou v žádném případě vymazat. Zvlášť když největší sportovní akci v historii Kraje Vysočina s velkým nadšením hodnotili nejen fanoušci tohoto atraktivního zimního odvětví, ale i samotní závodníci a jejich trenérské týmy.

I na vyhlášení nejlepších biatlonistů v Praze jsem si uvědomil, že ty dva nezapomenutelné únorové týdny mají pro náš kraj poněkud větší přesah než jen povedený šampionát. Efekt pro region a samotné Nové Město je těžko vyčíslitelný. Vzpruha pro cestovní ruch i dokončená Vysočina arena jsou dalšími významnými produkty povedeného mistrovství.

Hotový areál rozhodně nezůstane prázdný a dlouhodobě najde využití nejen pro veřejnost a mladé sportovce, ale i pro další vrcholné akce. Po květnovém Světovém poháru bikerů se například v lednu 2014 bude v areálu konat Světový pohár v běhu na lyžích a před olympiádou v Soči i mistrovství Evropy v biatlonu. A v letech 2019 nebo 2021 snad znovu i mistrovství světa. Zkrátka Vysočina arena se stává exkluzivním a přitom zároveň univerzálním sportovištěm uprostřed střední Evropy, které nachází své uplatnění v letní i zimní sezoně.

Můžeme být hrdí na to, že se na Vysočině podařilo vybudovat takový krásný a unikátní areál, který je zcela srovnatelný s nejlépe vybavenými areály po celém světě. Stejně tak jsem rád a pyšný na to, že se u nás podařilo zorganizovat tak vydařené mistrovství světa. Za dobré věci je třeba chválit a také s odstupem času si je znovu připomenout. Únorový světový šampionát v biatlonu v Novém Městě na Moravě je akcí, která si to rozhodně zaslouží. 

Přílohy