Krize jako příležitost

04.08.2020

Kam se chystáš nebo chystáte na dovolenou, je v poslední době poměrně častá otázka, se kterou se možná mnozí setkáváme.


Když jsem se na totéž zeptal v Praze v Senátu tří pracovníků kanceláře předsedy Senátu, tak jsem se hned od dvou pracovnic dozvěděl, že se chystají na Vysočinu a že dokonce hodlají navštívit i mně blízká městečka a další zajímavá místa.

Zjistil jsem například, že tisková mluvčí se chystá do Slavonic a pracovnice sekretariátu zase do Telče. Rovněž jsem se dozvěděl, že se v rámci svého pobytu chystají také navštívit Dačice, Třešť, Polnou …

Tak jsem jim začal vyprávět, že na Vysočině v mém senátním obvodu máme ještě zámek v Brtnici, nejvyšší vrchol Javořici, hrad Roštejn nebo třeba lípu v Práskolesích u Mrákotína a památník pádu meteoritů ve Stonařově nebo cyklostezku z Jihlavy do Luk nad Jihlavou. Samozřejmě jsem jmenoval i alespoň některé hospody a hospůdky a doporučoval, kde je nejlepší koupání. Zkrátka alespoň krátké povídání o krásách a zajímavých místech Vysočiny, Dačicka a Slavonicka jsem si neodpustil.

Já vím, že to není žádný reprezentativní vzorek, ale to, že dva ze tří Pražáků, kterých jsem se ptal, se sami od sebe se svými známými rozhodli strávit část své dovolené u nás na Vysočině, mi nepřijde jako špatná zpráva. Pravděpodobně to je tak, že i díky koronavirové krizi se i mnozí obyvatelé zejména větších měst možná rozhodli nejet do zahraničí a užít si alespoň část dovolené v Česku. Je to dobře a je to pro naše malebné obce a města příležitost.

Nyní bude hodně záležet na tom, jak tento možný větší nápor českých turistů na Vysočině a potažmo i Dačicku a Slavonicku zvládneme. Jak zafungují naše služby, jak dokážeme být vstřícní a pohostinní. Platí, že návštěva nových turistů je vždy příležitost. Sám jsem letos na ten předpokládaný turistický cvrkot zvědavý, jsem zvědavý, zda se předpoklady vyšší návštěvnosti naplní a zda toho budeme případně schopni dnes i do budoucna využít.

Přílohy