Lesní zákon a liknavost

30.10.2019

Kalamita v lesích nejen na Vysočině pokračuje. Kraj Vysočina poměrně rychle reagoval a vyčlenil na pomoc majitelům lesů až 100 miliónů korun.


Ministr zemědělství senátorům slibuje, že stát nezůstane pozadu a bude také rychle pomáhat. K tomu je ale prý potřeba změnit lesní zákon a prý hodně rychle. Tak dobře, uvěřili jsme. Parlament rychle mění zákon a ejhle, ono se nic moc neděje a my se v Senátu dozvídáme, že je ten samý zákon potřeba změnit rychle podruhé. Prý proto, aby kraje mohli ještě do konce roku 2019 vyplatit vlastníkům lesů alespoň jeden a půl miliardy korun.

Poučeni první zkušeností se domlouváme s kolegou senátorem Milanem Štěchem a zjišťujeme na ministerstvu zemědělství situaci, jaká nastane, když podruhé na tu naplánovanou rychlozměnu lesního zákona přistoupíme. Jsou – budou skutečně dotčené instituce připraveny po druhé změně zákona peníze rychle vyplatit? Je ministerstvo zemědělství dopředu domluveno s kraji, že vše poběží jako na drátkách? Mám na mysli rychlé podání žádostí, jejich posouzení na krajích a následné rychlé vyplacení dotací vlastníkům lesů.

Bohužel mé výsledné pocity jsou velmi slušně napsáno smíšené. Ano sucho a lesní monokultura vykonaly své, ale přesto bohužel nemohu přístup státu označit jinak než jako velmi liknavý a vůči majitelům lesů navíc velmi krutý. Nechápu to a jsem naštvaný. Lesy jsou důležité pro nás pro všechny, a co se týká kvality života, jsou našim společným bohatstvím.

 

Miloš Vystrčil, krajský zastupitel, senátor

Přílohy