Maturity a učitelé

06.04.2021

Pořádku, vaření a tomu, jak učit, rozumíme všichni. Je to logické, každý z nás někdy něco uklízel nebo dával do pořádku, každý z nás také mohl nebo musel sem tam něco uvařit a hlavně jsme toho všichni spoustu snědli a vypili. No a do školy jsme také chodili všichni, tedy tomu, jak správně učit rovněž všichni rozumíme.


Přesto si osobně pořád myslím, že ne každý umí nebo by uměl dát věci do pořádku, třeba jenom tím, že pořádně uklidí.

Rovněž tak z vlastní zkušenosti vím, že zdaleka ne každý umí nebo by uměl dobře uvařit.

A také si troufale dovolím tvrdit, že ne každý umí nebo by uměl dobře učit.

Víte, ono všechno chce svoje, to že jste někdy byl úspěšný v jednom oboru, neznamená, že všemu rozumíte. Když je někdo kvalitní zedník, tak to vůbec neznamená, že bude i dobrý řezník nebo truhlář. Jak se někdy říká, ono všechno chce svoje.

Všichni asi rozumíme tomu, že když studenti nemohou chodit většinu roku do školy a většinou se tedy učí pouze na dálku, že není možné, aby se maturovalo stejným způsobem, jako kdyby proběhl normální běžný školní rok. Také mi připadá logické, že nejvíce o tom, kolik se toho mohli studenti během koronavirové doby naučit a co se již odučit nestihlo, musí vědět jejich učitelé, tedy vyučující.

A tak si myslím, že by se právě učitelé ve spolupráci s ministerstvem školství a dalšími odborníky měli dohodnout a stanovit, jak a z čeho se bude letos maturovat a nikdo další by jim do toho neměl moc mluvit. Dokonce si dovedu představit, že to na všech školách, na kterých se maturuje nebo dělají učňovské nebo jiné zkoušky, nebude úplně stejné. Cílem je přece v rámci možného se naučit co nejvíce, a následně rozumně ověřit, do jaké míry se to u toho či onoho studenta podařilo.

Jan Ámos Komenský prý říkal, že škola bez kázně je jako mlýn bez vody. Dovolím si k tomu pouze dodat, že jedním z důvodů kázně a zájmu žáků o studium vždy bylo, že věděli, že se jich na to, co učitel říká, může jednou také zeptat a třeba jim za to dát i známku.

 

Zveřejněno v dubnových číslech obecních zpravodajů v senátním obvodu 52 - Jihlava.

Přílohy