10 let bez Václava Havla: Senát pokračuje ve vzpomínkových akcích

16.11.2021

senat.cz | 16:19 | Autor: Lada Faldynová


V letošním roce si Česká republika připomíná 10. výročí od odchodu Václava Havla. Senát při této příležitosti připravil několik vzpomínkových akcí. Pod záštitou předsedy Senátu Miloše Vystrčila budou od 17. listopadu 2021 ve Valdštejnské ulici vystaveny dvě velkoformátové fotografie Václava Havla, které jsou součástí cyklu „Bez soucitu“ vizuálního umělce Jiřího Davida.

Po venkovní výstavě v prostorách Valdštejnské zahrady s názvem „Václav Havel: Moc bezmocných“ se jedná v pořadí již o druhou akci k uctění památky 1. porevolučního prezidenta. „Jsem rád, že si Senát Václava Havla bude připomínat hned několika akcemi a věřím, že návaznost na sametovou revoluci a dlouhodobou roli Senátu bude zřejmá,“ komentuje uměleckou instalaci předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Jiří David (1956) se dostal do povědomí široké veřejnosti neonovým „Srdcem“, jež se vznášelo nad Pražským hradem, když Václav Havel končil ve své prezidentské funkci. Mezi jeho výrazné počiny patří také cyklus „Bez soucitu“ (2002), což je 17 digitálně upravených fotografií významných postav politického a veřejného života se slzami v očích. Autor díla tak chtěl poukázat na emoci a lidskost hybatelů světové scény, která však bývá zrakům veřejnosti skryta. Mezi vybrané osobnosti byl zařazen i Václav Havel. Téměř po dvou dekádách se k tomuto dílu Jiří David vrátil a navrhl instalaci specifickou pro konkrétní místo - pro Senát.

Fotografie budou umístěny na zdi Valdštejnského paláce ve Valdštejnské ulici do 6. ledna 2022.

 

Odkaz na článek.

Přílohy