102 let republiky: státní svátek bez tradičních oslav

28.10.2020

ČT 24 | 12:00 | Pořad: Zprávy ve 12


Jiří VÁCLAVEK, moderátor
--------------------
Ústavní činitelé a další politici položili věnce k hrobu neznámého vojína na pražském Vítkově. Tradiční pietní akt byl kvůli špatné epidemické situaci zrušen. Politici na památné místo přijížděli individuálně. K národnímu památníku jako první dorazil prezident Miloš Zeman. Krátce po něm taky šéf Senátu Miloš Vystrčil. Ten upozornil na to, že by lidé měli v současné situaci držet pospolu.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu; místopředseda strany /ODS/
--------------------
V minulosti jsme překonali i horší situace, než je pandemie, a že vlastně přes ty všechny problémy, které cítíme, tak se máme docela dobře. A pokud si to uvědomíme a začneme víc držet pospolu a třeba i dodržovat taková ta základní pravidla, tak si myslím, že tu současnou krizi překonáme.


Jiří VÁCLAVEK, moderátor
--------------------
Podobně mluvil taky premiér Andrej Babiš. I on vyzval lidi, aby se při epidemii semkli a spolupracovali.

Andrej BABIŠ, premiér; předseda hnutí /ANO/
--------------------
Já si myslím, že je dobře, že jsme měli možnost tady vzdát úctu našim předkům a všem, kteří bojovali za svobodu a za naši vlast, za náš stát, za náš samostatný stát. A právě teď, když prožíváme těžké období jako všichni v Evropě, je důležité znovu vlastně apelovat na lidi, abychom se znovu semkli, abychom vlastně tohle období překonali.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor
--------------------
Letos se zrušil také ceremoniál na Pražském hradě, při kterém prezident předává státní vyznamenání. Vybraným osobnostem je sice Miloš Zeman udělí, předávat se ale budou až příští rok. Tradiční projev, který ceremoniál doprovází, večer odvysíláme na ČT 1 i ČT 24. Výročí připomínají i jinak komornější akce, například slavnostní střídání stráží na Pražském hradě, a to sledovala kolegyně Klára Bazalová. Kláro, zdravím tě, kdo všechno se ceremoniálu zúčastnil?

Klára BAZALOVÁ, redaktorka
--------------------
Hezké poledne. Diváci, kteří ceremoniál sledovali společně s námi, protože zpravodajská Čtyřiadvacítka ho nabízela živě, tak mohli vidět téměř 40 vojáků Hradní stráže, z toho 7 členů jako posádka na motorkách a 7 hudebníků Hradní stráže. Střídání Hradní stráže v pravé poledne, tak to probíhá každý den, tentokrát to mělo ale daleko slavnostnější atmosféru, a to právě z toho důvodu, že Pražský hrad zvolil si dnešní datum 28. října připomenout právě tímto způsobem, protože většina tradičních velkých akcí musela být z epidemických důvodů zrušena. Vše tady na prvním nádvoří začalo ve 12 hodin hlášením velitele. Slyšeli jsme státní hymnu, sólista hudebníků Hradní stráže Policie České republiky František Zahradníček ji zpíval. Naposledy toto slavnostní střídání Hradní stráže mohli lidé vidět 8. října na den sokolstva, konalo se třeba také v roce 2018 ke stému výročí založení republiky. Několik lidí se na Hradčanské náměstí vyrazilo podívat osobně právě na tento slavnostní ceremoniál. Policie odhaduje, že dorazila asi padesátka diváků.

Přílohy