75 let od konce války

08.05.2020

ČT 1 | 19:00 | Pořad: Události


Světlana WITOWSKÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý večer, právě začaly sváteční Události České televize, vítejte. Lidi v celé Evropě i v Česku si dnes připomínají pětasedmdesáté výročí Dne vítězství, 8. května 1945 kapitulovalo nacistické Německo a na starém kontinentu skončila po šesti dlouhých letech bojů druhá světová válka. Záběry aktuální i historické vzpomínky veteránů i příběhy zachycené našimi reportéry vám teď přináší Jakub Železný.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor
--------------------
Velmi rád, přeji dobrý večer. Nejkrvavější střet v dějinách lidstva stál víc než 60 000 000 lidských životů. My u nás 8. květen slavíme jako státní svátek až od počátku devadesátých let. Předtím jsme slavili devátého povinně, rituálně jako Den osvobození Československa výlučně sovětskou armádou. My tuto část Událostí vysíláme odtud od osady Slivice u Milína na Příbramsku. Jako připomínku toho, že před těmi 75 lety, tedy 8. května 1945, to pro naši zemi ještě zdaleka neskončilo. Právě tady ještě 3 dny po oficiálním konci druhé světové války se odehrála bitva, o které se říká, že je poslední velkou bitvou vůbec, tedy poslední velkou bitvou druhé světové války na evropském kontinentu. Tuhle výjimečnou událost tady připomíná už 50 let tento monumentální památník od arch. Václava Hilského a my jsme tady dneska viděli řadu místních, jak jsem nosí kytičky nebo zapalují svíčky, ale pochopitelně, že hlavním centrem oslav byl i dnes pražský Vítkov.

Karel ROŽÁNEK, redaktor
--------------------
Vedle těch, co kladli věnce, už jen čestná stráž a vojenský trubač. Tak dnes vypadaly oslavy konce války na prázdném Vítkově. Politici tady pokládali věnce jednotlivě a v časových odstupech. Ceremoniál tak trval půldruhé hodiny.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/
--------------------
Češi v květnových dnech povstali proti fašistům a sami bojovali a snažili se sami přispět k tomu, abychom opět získali svobodu, je základním mementem.


Andrej BABIŠ, premiér a předseda hnutí /ANO/
--------------------
Spojenecké armády nás osvobodily. Za to velký dík. No a samozřejmě v Evropě máme už 75 let mír a to je to nejcennější.

Dominik DUKA, pražský arcibiskup
--------------------
Pro mne jako člena rodiny vojáka, který byl na frontě, tak vždycky tento den byl vzpomínkou.

Karel ROŽÁNEK, redaktor
--------------------
Tradičně nechyběli ani zástupci armády.

Arm. Gen. Aleš OPATA, náčelník Generálního štábu AČR
--------------------
Přímých účastníků bojů druhé světové války ubývá, a ubývají teď lidé, kteří jsou schopni o tom mluvit a popsat to, co se tehdy dělo, takže tím víc bysme si ty události měli připomínat.

Lubomír METNAR, ministr obrany /nestr. za ANO/
--------------------
Pamatujme na tyto historické zkušenosti a mysleme na budoucnost, a proto rozumně, ale modernizujeme, nezanedbávejme tu armádu.

Karel ROŽÁNEK, redaktor
--------------------
Podobně to vypadalo i v moravské metropoli. U pomníku rudoarmějců v centru Brna položili květiny zástupci samospráv, spolků i jednotlivci.

Bohumil ŠIMEK, hejtman Jihomoravského kraje /ANO/
--------------------
I tenhle komorní duch přinesl pietu důstojnou a vážnou téhle době.

Karel ROŽÁNEK, redaktor
--------------------
Lidé si dnes taky připomněli akci americké armády z května 1945. Misi Velichovky. Konvoj vozidel tehdy bez vědomí Sovětů pronikl přes demarkační linii a zamířil na východ Čech. Cílem bylo doručit informaci o kapitulaci Německa polnímu maršálovi Schörnerovi.

Karel TUČEK, člen tzv. veterán klubu, Červený Kostelec
--------------------
Ta mise byla zajímavá tím, že teda to bylo nejdál, co se americká armáda jako západní armáda dostala na východ.

Karel ROŽÁNEK, redaktor
--------------------
Večer 8. května 1945 osvobodili vojáci Rudé armády koncentrační tábor Terezín. Teď je památník stále uzavřený kvůli koronaviru, přesto i sem přicházeli lidé. Redakce a Karel Rožánek, Česká televize.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor
--------------------
No a koronavirová krize pochopitelně ovlivnila i na řadě dalších míst v Česku ty dnešní oslavy. Já ale přesto jedno zajímavé místo zmíním, a tím zajímavým místem či městem je Humpolec. Tam měli připravené velmi unikátní promítání dosud neznámého dobového filmu. Tak nakonec to skončilo u online přenosu, ale tenhle film je na stránkách tamního muzea k vidění do 15. května. Tyhle záběry tajně pořídil místní továrník Jiří Smrčka.

Dagmar KLUCHOVÁ, vedoucí Muzea Dr. Aleše Hrdličky, Humpolec
--------------------
Na tomto snímku zachytil události od 5. do 27. května, to znamená zběsilý útěk Němců, příjezd Rudé armády. Její oslavy přijetí na radnici. Potom také přestřelku, která tady proběhla mezi Čechy, Němci a Rusy.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor
--------------------
Jestliže o dnešku důsledně mluvíme nikoliv jako o dni osvobození, ale jako o dni vítězství, tak je to především připomínka toho, že jsme hrdí na to, že k porážce nacistického Německa přispěli také Češi a Slováci. V těchto dnech před 75 lety, tedy v květnových dnech roku pětačtyřicátého, bylo na východě i na západě víc než 42 000 československých vojáků. Přibližně 3/4 z tohoto počtu tvořily jednotky 1. československého armádního sboru, přímo na frontě tehdy bojovalo skoro 20 000 mužů i žen. Jedním z pamětníků bojů na východní frontě je Miloslav Masopust, který byl zraněný na Dukle. Dnes je mu 95 let. Význam 8. května shrnul těmito slovy.

Genmjr. Miloslav MASOPUST, tankista, 1. čs armádní sbor v Sovětském svazu
--------------------
Ukončení druhé světové války, že porážka fašismu, osvobození Československa.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor
--------------------
No a na západní frontě bojovalo v té době přes 10 000 československých vojáků. Většina v samostatné obrněné brigádě, zbytek ve čtyřech leteckých perutích. Veteránem z řad RAF je Emil Boček, kterému je dnes 97 let. I jeho vzpomínku teď pro vás máme.

Arm. Gen. Emil BOČEK, stíhací pilot, 310. čs. stíhací peruť RAF ve Velké Británii
--------------------
Tehdy jsme byli rádi, že ta válka skončila, že neumřeli další a další lidé. Vzpomínám na své kamarády, kteří už nejsou mezi námi, jo, bylo nás hodně, když jsme se vrátili.

Přílohy