A je to tady: rok 2015 přinese rekordní export českých výrobců hraček

19.02.2015

Prosperita | Rubrika: Úspěch v podnikání | Strana: 5 | autor: (tz)


Dobrá zpráva pro obor, který se ještě nedávno potýkal s potížemi: Spolek českých výrobců hraček očekává v tomto roce rekordní prodej svých produktů jak doma, tak v zahraničí. Tento odhad vychází ze zvyšujícího se zájmu zákazníků o tento sortiment v posledních letech. S velkými ambicemi odjeli rovněž tuzemští výrobci na norimberský veletrh hraček, kde byl letos vystaven jeden milion hraček z celého světa. I přes tuto obrovskou konkurenci představily naše firmy řadu novinek a věří v úspěch, který se generoval z tohoto veletrhu i v letech minulých.

V letošním roce očekávají čeští hračkáři nárůst exportu o sedmnáct procent. To, že české hračkářství patří k významným komoditám českého průmyslu, dokládá i podpora Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Senátu Parlamentu ČR. Čeští výrobci hraček totiž působí převážně v regionech s vysokou nezaměstnaností.
„Podpora hračkářského segmentu naším výborem vychází především z faktu, že tuzemští výrobci hraček působí v chudších regionech naší země, jako je Vysočina, Semilsko, Krkonoše a jiné,“ uvedl RNDr. Miloš Vystrčil, předseda Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Senátu Parlamentu ČR. „Mnozí z nich zaměstnávají také převážně ženy a jsou aktivní ve svých regionech i ve veřejných aktivitách. Domnívám se, že jejich podpora námi je důležitá pro celkový rozvoj těchto regionů,“ dodal senátor Miloš Vystrčil.
„Spolek českých výrobců hraček jsme založili loni právě na veletrhu hraček v Norimberku,“ sdělil senátor Jaroslav Zeman, ředitel společnosti DETOA Albrechtice s.r.o., jedné z českých firem produkujících hračky „Cítili jsme potřebu jednotným hlasem podporovat české výrobce hraček a české hračky obecně, a dále řešit problémy a otázky, které trh s hrami a hračkami přináší,“ dodal.
„Spolupráce se spolkem, konkrétně s panem Jaroslavem Zemanem si velice vážím, proto jsme sdružení spoluzaložili,“ uvedl Miroslav Kotík, majitel společnosti EFKO karton, s.r.o. „V budoucnosti bychom si i my na Žďársku přáli vytvořit výstavu, muzeum nebo interaktivní prohlídky naší výroby podobně, jako to dělají v Albrechticích v Detoe. Jejich programy pro děti a kreativní dílny považuji za inspirativní,“ dodal.
„Řešit podobné problémy i témata a vzájemně prosadit společné zájmy pro dobro věci nás, myslím, vzájemně posouvá dopředu,“ komentoval cíle spolku na nedávné tiskové konferenci v Praze Jan Šlemín, jednatel společnosti Dino Toys s.r.o.
Obraty a prodeje jednotlivých společností – členů Spolku českých výrobců hraček za rok 2014:

* Obrat společnosti DETOA Albrechtice s.r.o. byl 82 milionů Kč, což je 3% nárůst oproti roku 2013.
Zajímavosti: Nejvíce prodejné jsou didaktické hračky, které rozvíjí u dětí motoriku, estetiku a fantazii (např. magnetické puzzle – dílky, které se vyrábí už spoustu let v různých variacích jsou stále velmi oblíbené). Dále se výborně prodávají výrobky z licence pana Zdeňka Milera.
DETOA exportuje do celého světa, nejvíce do Německa, tam export činí více než 20%, další zajímavá země je Japonsko, kam vývoz dosahuje 8 % z obratu. České obchody se navýšily o 7%.
Firma provozuje také velmi populární muzeum a kreativní dílny. Návštěvníci tak poznají, kolik lidské práce stojí za vytvořením jedné hračky.

* Obrat společnosti EFKO karton, s.r.o., byl 60 milionů Kč.
Zajímavosti: Firma je zaměřená převážně na hračky pro děti od dvou do sedmi let. Úzká specializace umožňuje vyvíjet a vyrábět hračky s vyšší vzdělávací hodnotou pro batolata, předškoláky i začínající školáky. Mezi nejznámější hračky patří kromě edukativních her a puzzle konstrukční stavebnice ROTO a zejména populární postavičky Igráček, jejichž výrobu firma odkoupila od zkrachovalé společnosti Igra a zachránila tím existenci legendární hračky u nás.
Revoluční novinku Igráček MultiGO představila firma pro období loňských Vánoc. Jde o ojedinělý systém výměny korbiček na Igráčkových náklaďácích a přívěsech. Za tuto originální hračku obdržela firma nejvyšší ocenění Gran Prix 2014 na výstavě For Toys, ale hlavně vysoké ocenění u obchodníků a koncových zákazníků.
EFKO klade maximální důraz na kvalitu materiálů i zpracování, což se setkává s kladnou odezvou u partnerů i koncových spotřebitelů na vysoce konkurenčních trzích, jako je Německo, Holandsko, Francie, Španělsko,ale také Izrael nebo Japonsko. Podíl veškerého exportu činí 34 %, firma letos očekává jeho nárůst o dalších 17%.

* Obrat společnosti Dino Toys byl 121 milionů Kč. Obrat skupiny (Dino Toys + O. K. Oriens Karton) pak činil téměř čtvrt miliardy.
Zajímavosti: Loni uvedla společnost Dino na trh novou plastovou Tatru 148 na písek, která si okamžitě našla své zákazníky. Od uvedení hračky na trh bylo do konce roku 2014 prodáno 25 500 kusů. Hračka Tatra se také stala absolutním vítězem soutěže Nejlepší novinka roku 2015, která probíhala v rámci veletrhu For Toys v Praze Letňanech. Získala první cenu jak od odborné poroty, tak veřejnosti.
Novinkou v portfoliu firmy je projekt individuální zakázky, kdy si zákazník může přes webovou aplikaci na www.dinodarky.cz vytvořit v profesionální kvalitě puzzle, hru Člověče, nezlob se! nebo pexeso z vlastních fotek a obrázků.
Zřejmě nejznámější desková hra společnosti Dino – Dostihy a sázky je na trhu už 31 let. Za tu dobu se jí prodalo na 2,5 mil. kusů.
Spolek českých výrobců hraček je dobrovolným zájmovým sdružením, které sdružuje výrobce a prodejce her a hraček za účelem podpory českých výrobců a českých hraček obecně a řešení problémů a otázek, který trh s hrami a hračkami přináší.
Za cíl si klade především diskutovat mezi členy sdružení o problematice vývoje trhu s hrami a hračkami a sdělovat si navzájem své zkušenosti, pořádat různá setkání, schůze, přednášky a semináře, sledovat a průběžně vyhodnocovat právní předpisy a normy související s výrobou a prodejem her a hraček, a to jak právní předpisy České republiky, tak předpisy mezinárodní.
Za účelem zkvalitnění legislativy se členové spolku rozhodli navázat spolupráci s výkonnými a zákonodárnými orgány, zejména pak formou tvorby připomínek k legislativním návrhům právních předpisů, navázat spolupráci s dalšími českými i mezinárodními organizacemi zabývajícími se výrobou a prodejem her a hraček, konzultovat mezi členy sdružení zájmy, problémy a možnost spolupráce v oblastech: výstavy a veletrhy, exportní aktivity, marketingové postupy a průzkumy, konzultovat možnosti ochrany před prodejem plagiátů her a hraček jednotlivých výrobců a postup v zájmu ochrany autorských a průmyslových práv.

Přílohy